Centrumontwikkeling Waldervaart belangrijk voor leefbare wijk

Sinds eind 2017 wordt er gewerkt aan plannen voor een nieuw centrumgebied in de uit eind jaren ‘70 daterende wijk Waldervaart. Het “wald” (groen) en de “vaart” (water) zijn als unieke pijlers vanaf het begin centraal gesteld. Terecht, want de Waldervaart is een onderscheidend ruime en groene wijk en dat willen wij (JESS) zo houden. De wijk is aan het vergrijzen en kan dus verjonging gebruiken. Door (betaalbare) nieuwbouw voor starters, senioren (doorstroming) en kleine huishoudens te realiseren in het centrumgebied, kan verjonging bewerkstelligd worden. Deze nieuwbouw heeft ook een positief effect op de voorzieningen en het winkelbestand. Sommige winkels hebben het op dit moment erg lastig om rendabel te kunnen draaien.

 

JESS vindt het belangrijk dat de inwoners en ondernemers actief betrokken worden bij het uitwerken van de plannen. Dit gebeurt door inwonersavonden te organiseren en door de vorming van klankbordgroepen. JESS zelf heeft in de wijk inmiddels ook een thema-avond georganiseerd met de toekomst van De Waldervaart als onderwerp. Afgelopen maandag 11 februari zijn de gemeenteraad van Schagen en iedereen die geïnteresseerd is geïnformeerd over de huidige stand van zaken.

 

Duidelijk werd dat er keuzes gemaakt moeten worden. De kwaliteit van het totale plan zal mede afhangen van de hoeveelheid appartementen die gerealiseerd gaan worden.

 

JESS is voorstander van een groter aantal appartementen om verbetering van het groen en leefomgeving mogelijk te maken. De consequentie is, dat we wat meer bouwlagen (4 tot 5) zullen moeten accepteren. Wij zijn ervan overtuigd, dat dit besluit de hele wijk ten goede komt. Als het op een kwalitatief goede manier wordt uitgevoerd, kan dit voor direct omwonenden ook acceptabel blijven.

 

Met deze plannen moet de wijk de komende 30-40 jaar weer vooruit. Een mooi en leefbaar centrum hoort daarbij

Waldervaart-Vomar-2018 Waldervaart-Vomar-2018