JESS komt met maatregelen om de lange wachttijden voor huur- en koopwoningen terug te brengen

In mei van dit jaar besloten we een meldpunt in het leven te roepen. Redenen om dit meldpunt op te starten:

Mensen durven hun vermoedens niet openbaar te delen

Inzicht verkrijgen over de omvang van het probleem

Meer handhaving realiseren en dit goed kunnen blijven volgen

De lange wachttijden voor huur- en koopwoningen terugbrengen.


Per punt zullen we een stand van zaken geven.

Mensen durven hun vermoedens niet openbaar te delen
Wij hebben de afgelopen maanden gemerkt dat dit zeker het geval is. Uw krijgt deze mail omdat uw via onze website een melding heeft gedaan. Naast deze ‘officiële’ meldingen hebben we ook anonieme klachten gekregen. Zo hebben we ook diverse adressen anoniem in de brievenbus gekregen en spraken mensen ons aan. Voor ons zijn alle vormen van melden een bevestiging dat het goed kan zijn om een meldpunt op te zetten. Dat brengt ons meteen bij het tweede punt. 


Inzicht verkrijgen over de omvang van het probleem
Dit is een belangrijk punt. Wij kennen de verhalen al langer. Het is belangrijk om alle verhalen te kunnen bundelen zodat een probleem echt naar de oppervlakte kan worden gedreven. De verscheidenheid in de meldingen laat ook zien dat het geen makkelijk, concreet probleem is dat dat simpel te tackelen valt. Des te belangrijker om alle problemen te bundelen zodat er echt beleid van kan worden gemaakt.

Meer handhaving realiseren en dit goed kunnen blijven volgen
In aanloop van de begrotingsraad kwamen we met het volgende bericht: https://jess.nl/harde-maatregelen-tegen-oneigenlijk-woninggebruik/
Dit bericht hadden we een half jaar eerder niet kunnen publiceren. We hebben de geesten gerijpt in de raad om daadwerkelijk wat te doen aan het probleem. Zie onder andere deze reportage van Noordkop Centraal: https://www.youtube.com/watch?v=X8tswJJdfS4. Die geesten zijn gerijpt doordat wij er veel aandacht aan besteedde, maar vooral omdat we dat konden door jullie meldingen.

De maatregelen waar we mee aan de slag zijn gegaan zijn hier te lezen: https://jess.nl/4-versterkende-maatregelen-aanpak-handhaving-woningbeleid/


De motie waarover wordt gesproken is aangenomen met een meerderheid van 21 van de 29 stemmen. Dit kunt uw hier lezen: https://jess.nl/handhaving-heerlijk-wonen/.

Samengevat in de laatste alinea van het laatste artikel: 
…Hiervoor hebben we Het College opgedragen om met een Taskforce project ‘Handhaving (H)eerlijk wonen’ voor een periode van 4 jaar te komen. Zijn we er nu? Nee, want we hebben nu in de motie gevraagd aan het College om met een sluitend plan te komen uiterlijk in februari 2020. U mag ons vertrouwen dat we de vinger aan de pols houden en dat we de onderwerpen op de politieke agenda houden en de inwoners hierover informeren. Tot die tijd gaan wij door met ons meldpunt.

De lange wachttijden voor huur- en koopwoningen terugbrengen
Handhaving is belangrijk, zeker om de concrete meldingen goed te kunnen onderzoeken en er iets mee te doen. Tegelijkertijd zoeken we naar allerlei manieren om meer te bouwen en sneller te bouwen. 

We maken ons hard om plekken gerealiseerd te krijgen om arbeidsmigranten te huisvesten. Mensen die bij ons werken wonen nu veelal op vakantieparken, illegaal in een schuur of bij elkaar gezet in een woonhuis. Als we zorgen voor enkele locaties waar de mensen veilig, legaal kunnen wonen zorgen we voor minder druk op de woningmarkt. 27 november hebben we hierover gedebatteerd. Dat kunt uw hier zien: https://schagen.raadsinformatie.nl/vergadering/604670/Oordeelsvormende%20vergadering%20uitloop%2027-11-2019. Helaas bleek daar geen meerderheid voor concrete maatregelen. Er werd geconcludeerd dat we de wethouder moesten afwachten.

Naast alle bouwplannen zoeken wij naar extra maatregelen om woningbouw aan te jagen. In het korte artikel https://jess.nl/flexibel-wonen-oplossing-spoedzoekers/ kunt u lezen dat we willen dat de wethouder concrete plekken aanwijst om kleine ruimtes neer zetten waar mensen die op straat komen te staan naartoe kunnen. Denk hierbij aan gescheiden mensen om jongeren.

Wat gaat er concreet met uw melding gebeuren?

Uw meldingen hebben we overlegt aan de gemeente. Wij zelf hebben via mail of bij uw thuis het verhaal gehoord en met de gemeente overlegt. Zoals eerder in deze mail gezegd willen we concretere, hardere maatregelen en meer geld voor handhaving. Het is verder aan de gemeente om uitvoering hieraan te geven. Eind van deze maand verwachten van het college hun voorstel met maatregelen. We gaan ervan uit dat het aan zal sluiten op de maatregelen we die hebben voorgesteld. Blijf op de hoogte via onze website.

Politie-bouwplaats Politie-bouwplaats