Rust in organisatie door loslaten excellente doelstellingen

De fractie van JESS had graag passende maatregelen gezien n.a.v. het feit dat uit de Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) onder het personeel blijkt, dat de ervaren werkdruk onder het personeel hoog is. Naar aanleiding van onze vraag of er causaal verband is tussen de werkdruk en het ingezette beleid om voor excellente doelstellingen te gaan, kregen we als antwoord: Dit kan een belangrijke oorzaak zijn van het ziekteverzuim. Daarnaast hebben we ook veel zeer langdurige ziektegevallen die je kunt betitelen als gewoon “domme pech”. We hebben in een eerder stadium al aangegeven, dat we onze zorg uitspreken over de werkdruk en het ziekteverzuim. De beantwoording geeft ons geen enkele duidelijkheid.

 

Wel positief is de vernieuwde aanpak in het kader van ziekteverzuimbegeleiding, waarbij de focus volgens het zogenoemde Huis van Werkvermogen is gericht op het versterken van het werkvermogen van medewerkers en te focussen op hetgeen onze medewerkers nog wel kunnen verrichten aan werk.

We geven als aanbeveling mee dat het leanproject organisatiebreed verder moet worden uitgerold, we geen excellente organisatie moeten willen zijn en dat er rust binnen de organisatie moet komen, door geen nieuwe projecten op te starten.

Reactie college:
Naar aanleiding van de RI&E zijn er per afdeling plannen van aanpak opgesteld, waarmee de Ondernemingsraad heeft ingestemd. Hierbij zijn zes thema’s als speerpunten benoemd, waaronder de ervaren werkdruk en leiderschap in de lijn en het persoonlijk leiderschap. Het managementteam heeft samen met de Arbo-coördinator direct gezocht naar quick wins, maatregelen en interventies die op korte termijn konden worden ingezet om de belangrijkste gesignaleerde knelpunten op te lossen. Het leiderschapstraject heeft als belangrijk doel om het werkvermogen en daarmee dus zowel de gezondheid als het werkgeluk van onze medewerkers te bevorderen, door aandacht te hebben voor werkdruk, rolduidelijkheid, competenties, verbinding en kwaliteit van samenwerking. Zoals u als positief heeft aangemerkt is de verwachting dat de vernieuwde aanpak bij de ziekteverzuimbegeleiding ook hier aan bij zal dragen.

Gemeentehuis-Schagen Gemeentehuis-Schagen