Vragen JESS leiden tot correctie studietoelage studenten met een beperking

De gemeente gaf studenten met een beperking recht op €185.-, dit was 12.5 procent van het minimumloon voor een 23-jarige. Dit bedrag is omhoog getrokken naar 25% van het minimumloon per leeftijd. Dit is €177.- voor een 18-jarige oplopend naar €370.- voor een 23-jarige. JESS heeft Schagen gevraagd dit door te voeren na onderzoek van het Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en CNV Jongeren.

In Nederland hebben studenten met een beperking, die niet in staat zijn door middel van arbeid het wettelijk minimumloon te verdienen, recht op een studietoelage. Tot 2015 kregen deze studenten via de Wajong 25% van het minimumloon. Vanaf 2015 zijn de gemeentes hiervoor verantwoordelijk als onderdeel van de participatiewet (art. 36b).

Uit onderzoek van LSVb en CNV Jongeren komt naar voren dat de hoogte van deze studietoelage zeer verschillend is tussen gemeentes, variërend van een paart tientjes per maand tot enkele honderden euro’s per maand. Een gemiddelde student zonder beperking verdient met een bijbaantje €409 per maand. Studenten met een beperking lopen o.a. hierdoor het risico op studie-achterstanden en hebben geen gelijke kansen.

Blinde-student Blinde-student