JESS wil veel meer tijd voor RES

Is het voorstel van Kor Buitendijk geen prachtig alternatief ?

Waarom staan de bewoners nu niet centraal? We weten dat vooral het plaatsen van windparken  vaak een politiek gevoelig onderwerp is waarover zowel lokale als regionale overheden moeten beslissen. Zeker de provincie Noord-Holland hecht weinig waarde aan de inbreng van de inwoners.  Zij willen doorgaan en liefst de datum 1 juni handhaven.  JESS hecht zeer veel waarde aan gesprekken met bewoners omdat inwoners mogelijk overlast kunnen krijgen door windmolens.

JESS zal graag zien dat we 1 jaar de tijd hebben dat de provincie en de gemeenten het gesprek aangaat met de inwoners over hun leefklimaat en woonomgeving. Dat is toch de bedoeling geweest van dit Kabinet, van onderaf regelen. Maak gebruik van de aanwezige kennis van onze samenleving. Het mag duidelijk zijn dat de Provincie hier weinig mee opheeft, zij weten namelijk wat goed is voor de inwoners. Die inwoner denkt dat hij het weet en om hen te beschermen voor een verkeerde keuze, doet de Provincie het wel voor haar inwoners.

Maar door dit besluit krijgen de 30 Nederlandse energieregio’s  langer de tijd om aan te geven of en waar ze zonne- en windparken willen laten plaatsen. Het concept voor de Regionale Energiestrategie (RES) moest eigenlijk voor 1 juni binnen zijn, maar door de coronamaatregelen vergaderen veel gemeenteraden niet en kunnen er ook geen bewonersbijeenkomsten worden gehouden.

Het Nationaal Programma Regionale Energie Strategie geeft de 30 regio’s, die zijn aangewezen bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord, daarom tot 1 oktober de tijd gegeven. In die energieregio’s werken gemeenten, provincies en waterschappen samen aan plannen. Na 1 oktober buigt het Planbureau voor de Leefomgeving zich over de plannen.

JESS verbaast zich wederom

Wat zal het voorstel van aanpassen datum van 1 juni naar 1 oktober gaan betekenen in de Kop van Noord-Holland? Houden de bestuurders hun rug recht en gaan mee in het voorstel of bepaald de Provincie nog steeds de koers? Terwijl de periode 1 juni tot 1 oktober ver weg lijkt, maar na correctie van de vakantieperiode is de inbreng van de inwoners straks nog steeds minimaal. Maar de provincie Noord-Holland heeft toch al aangegeven dat ze het belang van haar inwoners niet serieus wil nemen? Kijk alleen maar naar de zeer uitgebreide omgevingsvisie, die voor een gemiddelde inwoner niet te begrijpen is. Maar wanneer je als inwoner bereid ben om deze te bestuderen, dan weet je niet dat de addertjes van de verordening niet zit in die regels, maar in de bestuurlijke toelichting en de bijlagen. Hier zien we weer dat de inwoners samen niet de baas zijn, maar de ambtenaren in Den-Haag en Haarlem, de zogenaamde vijfde macht. Hoe keren we dit proces samen? Dit is de uitdaging voor ons als inwoners. JESS spreekt de taal van de inwoners en zal blijven strijden. Samengaan we verder vechten om besluiten te nemen, wanneer de noodzaak er is. Maar ook denken we samen aan de alternatieven. Daarbij is Natura 200 niet leidend wat ons betreft maar de woon- en leefklimaat van de inwoners. , maar is van tafel geveegd, omdat het plannen zijn binnen Natura 2000, dus onbespreekbaar. Voor ons zeer bespreekbaar, wij kiezen namelijk voor moeder natuur en onze inwoners.

Zonneweide Zonneweide