Zorg(en) in Schagen bij de behandeling van de jaarrekening 2018

Wens4U diende bij de behandeling over de jaarrekening 2018 een amendement in met het voorstel om het positieve resultaat (€ 360.000,-) over 2018 van de gemeente Schagen toe te kennen aan de bestemmingsreserve Sociaal Domein. Wij hebben besloten vast te houden aan ons eigen beleid, namelijk de zorg voor onze inwoners namelijk het onderhoud van straten, voetpaden, plantsoenen etc. binnen de gehele gemeente. Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen hebben wij naar aanleiding van gesprekken die wij met inwoners voerden vastgesteld, dat de slechte staat van de stoepen en straten de grootste irritatie is. Tijdens de coalitieonderhandelingen hebben we hier dan ook specifiek de aandacht voor gevraagd. Vandaar onze bewuste keuze om het positieve resultaat te besteden aan dit doel. Het amendement van Wens4u bepleitte het geld te reserveren voor de jeugdzorg. De reden hiervan -overigens ook ondersteund door SP, GL en de senioren Partij- was dat we in 2018 geld uit onze reserve Sociaal Domein hebben gebruikt om de jeugdzorg te betalen. Ook de coalitiepartijen maakten zich hierover zorgen, maar dat gaf blijkbaar voor Wens4U niet het vertrouwen om het amendement in te trekken, ondanks de argumenten van de PvdA, CDA, VVD en JESS.

 

Ook JESS realiseert zich terdege dat de rek eruit is. De andere partijen deden geloven dat we nu al niet de zorg bieden die wenselijk is. JESS en de coalitiepartijen, CDA en PvdA, willen niet dat mensen die wat extra hulp nodig hebben in de kou worden gezet. Dat gebeurt dan ook niet binnen de gemeente Schagen. Dat is in 2018 niet gebeurd en zal ook in 2019 niet gebeuren. Maar we zijn van mening, dat het beleid uit Den Haag moet worden aangepast.  Beleid door nota bene de partij die de jeugdzorg niet goed wist te organiseren en deze taak vervolgens aan de gemeenten heeft overgedragen. En dat ook nog met minder budget. JESS en de andere coalitiepartijen willen zich tot het uiterste inzetten voor de jeugd in onze dorpen, maar de (betaalbare) grens begint in zicht te komen. Wij willen nadrukkelijk niet meewerken aan een lastenstijging van ongeveer 10%  door de OZB te verhogen. Nee, het rijk moet haar verantwoordelijkheid nemen en die discussie moeten we samen aangaan. Laat duidelijk zijn dat we, door deze keuze, voorlopig geen sluitende begroting kunnen indienen. Dit omdat Den Haag haar verantwoordelijkheid niet neemt en met de billen bloot zal moeten  daarmee te laten zien hoe belangrijk onze jeugd daadwerkelijk voor hen is. Met een overschot in 2018 van 11 miljard  is het voor dit kabinet gemakkelijk praten. Daarom willen wij niet meewerken door de rekening neer te leggen bij onze inwoners. Sorry Wens4U, SP, GL, DS en Senioren Partij, wij kiezen voor onze inwoners. Wij gaan als Schagen, met de VNG en de Nederlandse gemeenten bij het rijk vragen om een hogere budget van 1 miljard uit het overschot van 11 miljard?

 

We realiseren ons dat we straks wellicht vervelende keuzes moeten maken, wanneer Den Haag niet mee wil werken om een extra bijdrage beschikbaar te stellen (we kunnen ons echter niet voorstellen dat Den Haag haar verantwoordelijkheid niet neemt). JESS steunt de VNG om dan de verantwoordelijkheid terug te geven aan Den Haag, weliswaar tegen beter weten in. Het heeft zeker niet onze voorkeur, maar ieder neemt zijn (politieke) verantwoordelijkheid. Wanneer het Kabinet denkt het beter te kunnen doen voor dit geld, moeten ze het snel zelf goed gaan regelen.

 

Wanneer we het niet aan de voorzijde kunnen regelen, dan moet het helaas aan de achterzijde. Dan zijn we genoodzaakt om samen als gemeenteraad keuzes te maken, die breed gedragen worden door onze inwoners. Maar ook wij (coalitie) moeten dan water bij de wijn doen, door ons ambitieniveau naar beneden bij te stellen. Voor JESS is het belangrijk dat wij de rekening niet presenteren aan onze inwoners en aan onze ondernemers door de OZB (extra) te verhogen. Kortom we krijgen nog een hete zomer, door te werken aan een sluitende begroting die in november binnen de gemeenteraad behandeld dient te worden. Wij zien het met vertrouwen tegemoet. De volgende discussie betreft de Kadernota, welke niet sluitend is. Maar dat is de start voor de komende begrotingsdiscussie. Ondertussen bij het schrijven van dit artikel is de minister al met geld gekomen en heeft het Kabinet deze bijdrage ook al verhoogd. Maar dat is nog niet het niveau die in het gehele land noodzakelijk is, dus ook niet in de gemeente Schagen.

1 1