Blog van Joke: Rentree in de politiek

Beste mensen,

Graag maak ik jullie deelgenoot van de periode in de aanloop naar de verkiezingen die ik bij JESS heb meegemaakt. Door een bijzondere speling van het lot was het mij vergund om als tweede op de kieslijst van de partij te mogen staan met de belofte wethouder te kunnen worden indien dit tot de mogelijkheden zou behoren. Mijn entree bij JESS voelde als een warm bad en dit was geheel in tegenstelling met de omstandigheden waaronder wij campagne hebben gevoerd. Daar stonden we dan bij supermarkten met onze politieke barometer in de snijdende vrieskou in de hoop toch nog de nodige mensen te treffen die de moeite wilden nemen om stil te blijven staan, naar ons te luisteren en vervolgens een stapel bierviltjes in de verschillende perspex buizen te willen gooien. Al snel werd duidelijk dat de staat van stoepen en fietspaden de vooral oudere mensen met rollators bezighield. Uit de gesprekken met mensen bleek dat de directe leefomgeving toch wel heel belangrijk voor ze is en dit is logisch, omdat zeker de oudere mensen daar veel van hun tijd doorbrengen. De laatste campagnezaterdag met de verkiezingsmarkt in het warme Makado waarop alle partijen zich presenteerden was een verademing i.t.t. tot de zaterdagen die we buiten in de ijzige kou hebben doorgebracht. Veel gesprekken met mensen die aangaven dat ze het fijn zouden vinden dat de politiek naar hen luistert en dan een plan gaat trekken i.p.v. de omgekeerde volgorde. De verkiezingsuitslag leverde in die zin een teleurstelling op dat we hadden gerekend op zetelwinst, maar het ook na verdeling van de reststemmen bij drie zetels bleef.

In eerste instantie leverde dit een fikse teleurstelling op, maar in tweede instantie bleek het voldoende om uitgenodigd te worden door winnaar CDA om aan te schuiven aan de onderhandelingstafel om te komen tot een coalitie met de PvdA als derde partij.

Hans Kröger, Rens Cappon en ondergetekende hebben in een zeer goede sfeer deelgenomen aan de onderhandelingen die in een viertal weekenden hebben plaatsgevonden en in totaal 45 uur tijd hebben gevergd. Maar; we hadden het er graag voor over, omdat er een coalitieakkoord ligt waar veel van onze JESS wensen in zijn terug te vinden. De inwoners van onze mooie gemeente Schagen staan centraal en het motto voor de komende vier jaar luidt: vertrouwen, openheid, duurzaamheid en trots. Op 29 mei ben ik geïnstalleerd als wethouder van de gemeente Schagen en ik zal mijn uiterste best doen om deze zware, maar dankbare functie volgens dit motto te gaan vervullen. Ik ben trots omdat ik mij ten dienste van de inwoners mag stellen en dank het bestuur, de fractie en de leden van JESS voor het vertrouwen dat ze in mij stellen door me deze kans te bieden.

Met hartelijke groet,

Joke Kruit

Opening-Joke-Rondje-piano Opening-Joke-Rondje-piano