Handhaving (H)eerlijk wonen

Te weinig woningen en aantasting van de leefbaarheid was voor JESS de aanleiding om initiatieven te nemen in het kader van meer handhaving voor het oneigenlijk gebruik van woningen en het moeilijk kunnen krijgen van een woning door jongeren.

We worden geconfronteerd dat op bungalowparken arbeidsmigranten wonen, de woonhuizen worden bewoond door toeristen en de – veelal jonge inwoner – moet in zijn ouderlijk huis blijven wonen. De omgekeerde wereld vinden wij. 

Sinds mei heeft JESS een meldpunt, waar men terecht kan om oneigenlijk gebruik van woningen door te geven. JESS kreeg niet bij iedereen de handen op elkaar bij de aankondiging van het meldpunt. De meeste meldingen zijn inmiddels doorgespeeld aan de gemeente. JESS voelt zich door het aantal meldingen gesterkt in haar oproep voor meer handhaving. Dit is nodig zodat de gemeente daadkrachtiger kan optreden. De meeste meldingen van oneigenlijk gebruik concentreren zich in de kustdorpen. Er zijn diverse gesprekken gevoerd met inwoners en dorpsraden. Tijdens deze gesprekken uitten zij hun zorgen over dit vraagstuk, zonder in eerste instantie over te gaan tot melding

Tijdens onze gesprekken met ambtenaren en collegeleden is ons duidelijk geworden, dat de gemeente gewoonweg niet weet, waar deze problematiek zich afspeelt. Nu wordt reactief gehandeld en is het voor de gemeente niet duidelijk waar begonnen moet worden. Het ontbreekt aan capaciteit, waardoor doelmatige handhaving uitgesloten is. I

Voor ons als JESS was dit alles de uitdaging om samen met de gemeenteraad te bekijken waar we elkaar kunnen versterken en ondersteunen. We hebben daarom een motie ingediend, zodat we als gemeenteraad ons kunnen uitspreken waar de grens ligt. De motie is ondertekent door het CDA, PvdA, SP en de SeniorenPartij. De VVD, D66, Groen Links en Wens4U hebben de motie niet ondersteunt. Zij zien de problemen niet in het kader van leefbaarheid en het woningtekort. Gelijktijdig hebben we samen met het CDA en de SeniorenPartij ook een motie ingediend waar we de jongeren meer kansen willen bieden voor een (huur) woning.

We willen bereiken dat er een actieve handhaving gaat komen binnen de gemeente Schagen. We vinden dat deze actie verantwoord is in het kader van de leefbaarheid en bijdraagt tot behoud van woningen voor onze inwoners.

Hiervoor hebben we Het College opgedragen om met een Taskforce project ‘Handhaving (H)eerlijk wonen’ voor een periode van 4 jaar te komen. Zijn we er nu? Nee, want we hebben nu in de motie gevraagd aan het College om met een sluitend plan te komen uiterlijk in februari 2020. U mag ons vertrouwen dat we de vinger aan de pols houden en dat we de onderwerpen op de politieke agenda houden en de inwoners hierover informeren. Tot die tijd gaan wij door met ons meldpunt.

toerist-in-de-stad toerist-in-de-stad