De coalitie CDA, JESS en PvdA hebben overeenstemming bereikt over coalitieprogramma

Kunnen alle wensen worden uitgevoerd?

De coalitie CDA, JESS en PvdA hebben een overeenstemming bereikt en dit vertaald in een coalitieprogramma, waarbij alle oppositiepartijen in de gelegenheid zijn geweest om ook punten in te brengen. Tijdens de onderhandelingen hebben we wel financiële doorrekeningen gekregen, maar we waren uiteraard zeer nieuwsgierig hoe een en ander uiteindelijk definitief zal gaan worden.

Over de gehele linie kunnen we vaststellen dat het financiële deel met een groot deel van onze plannen positief is uitgekomen. We kunnen straks in november dan ook een sluitende meerjarenbegroting presenteren. Zijn we tevreden, neen, we moeten nog meer kijken welke mogelijkheden we hebben. Samen met inwoners moeten we bespreken hoe we onze middelen zo goed mogelijk kunnen inzetten. Dat betekent keuzes maken en dat is wat JESS betreft alleen mogelijk bij voldoende draagvlak en begrip. Dan komen we samen met inwoners tot hele mooie resultaten. Daar geloven wij in en daar werken we aan als JESS. Dat kunnen we alleen samen bereiken, samen binnen de gemeenteraad, maar belangrijker, samen met inwoners, verenigingen en organisaties.

Kunnen we alle wensen uitvoeren?

Nee, want zeker op het gebied van openbare werken, wegenonderhoud, groenonderhoud en straatverlichting hebben we nog vele wensen. Die zijn helaas niet allemaal in de komende vier jaar uitvoerbaar. Daar is simpel weg te weinig geld voor beschikbaar. U weet dat we ook gezegd hebben dat we geen extra belasting gaan innen dan datgene wat we daadwerkelijk nodig hebben. Dat is een belangrijk uitgangspunt.

Waarom dan geen belastingverhoging, want er is blijkbaar onvoldoende geld?

We hebben een meerjarenbegrotingsopzet opgesteld zodat we op termijn (5/6 jaar) wel voldoende middelen hebben om de plannen en belangrijker verantwoord en noodzakelijke  onderhoud kunnen uitvoeren, zoals we dat minimaal moeten uitvoeren.

Door andere keuzes, slimmer handelen en subsidies binnen halen, kunnen we wel samen veel bereiken. Positieve resultaten worden ingezet om gewenst onderhoud uit te voeren. Laat duidelijk zijn dat de aanpak van stoepen etc. rondom de verzorgingshuizen een prioriteit heeft en uiteraard wordt uitgevoerd de komende periode.

We kiezen nu voor deze koers en houden u op de hoogte via onze nieuwsbrieven en website jess.nl. Wij staan altijd open voor uw adviezen en tips. Schroom niet en stuur deze naar h.kroger@raadschagen.nl We blijven graag met u in gesprek, want samen weten we meer!

Foto: http://1.bp.blogspot.com

Zwanenwater-Callantsoog Zwanenwater-Callantsoog