JESS wil dat alle gemeenschappelijke regelingen een deskundig bestuur krijgen

Ergenis over de wijze waarop deze diensten worden aangestuurd

We spreken hier over onder meer de GGD (gemeenschappelijke gezondheidszorg), HVC (vuilophaaldienst), Veiligheidsregio (brandweer en ambulance) en de RUD (regionale milieudienst). Het zijn diensten die werkzaamheden uitvoeren voor veel gemeenten en waar de gemeenteraden van deze gemeenten niet of nauwelijks grip op hebben. Maar we weten ook dat bij een tekort binnen een van deze diensten de gemeenten altijd geld moeten bijbetalen. We hebben bij de GGD gezien dat ze zich niet houden aan afspraken over de bezuinigingen en dat we daar nu te maken hebben met een hoog ziekteverzuim en een debacle van een nieuwe ICT, wat veel geld heeft gekost, maar niet werkt! Ook de RUD heeft het werkapparaat organisatorisch nog steeds niet op orde, maar we moeten als gemeente wel weer extra geld betalen om ook hun ICT plannen te kunnen bekostigen.

JESS ergert zich al vele jaren over de wijze waarop deze diensten worden aangestuurd. Het zijn welwillende wethouders en/of burgemeesters die in het dagelijks bestuur zitten en in het algemeen bestuur. Ondertussen zijn ze binnen hun eigen gemeente verantwoordelijk voor de juiste en verantwoorde dienstverlening, kortom ze staan vaak alleen daarom al met de rug tegen de muur. Maar wat JESS betreft is het grootste probleem dat ze te weinig tijd en deskundigheid hebben over de producten en het bedrijfsmatig organiseren van het werkapparaat.

JESS wil dat alle gemeenschappelijke regelingen een deskundig bestuur krijgt en dat  zij verantwoording afleggen aan een vergadering met wethouders en raadsleden. Vergelijk dat maar met een aandeelhoudersvergadering. De wethouders en raadsleden kunnen het bestuur en de directeur beoordelen en bevragen.

Foto: www.rudnhn.nl

RUD-NHN RUD-NHN