Alle JESS stemmers: Bedankt!

Met dubbele gevoelens kijken we terug op de verkiezingen. Na het behalen van de 3 zetels in 2012 was de hele partij ervan bewust dat we zeer hard moesten werken om naamsbekendheid te creëren. Stukje bij beetje is dat al meer gelukt. We kregen veel positieve reacties op onze zichtbaarheid tijdens de campagne. Grote slagen in naamsbekendheid zijn gemaakt, maar er zijn nog grote groepen die JESS nog niet kennen. Zeker in de stad Schagen is JESS een kleine partij, slechts 3% van de uitgebrachte stemmen gingen naar ons toe. Dat is procentueel gezien een daling.

Groeikernen zijn er ook zeker. Joke Kruit, onze kandidaat wethouder uit Petten, werd (met 358 stemmen) breed gewaardeerd. JESS werd zelfs de grootste in Petten, met ruim 30% van de stemmen. In Warmenhuizen & Tuitjenhorn werd het rode bolletje bij JESS een stuk vaker ingevuld dan in 2012. Lars Dignum pakte hier vooral de stemmen. In het algemeen zijn we flink gegroeid. Stemde er in 2012 nog 1614 op JESS, afgelopen woensdag waren dat er 2290. Dat is een groei van ruim 40% van de stemmen! Helaas heeft dit niet geresulteerd in meer zetels. JESS blijft steken op 3 stuks. Hiervoor zijn twee redenen: Doordat de verkiezingen dit jaar (in tegenstelling tot 2012) gelijk vielen met de landelijke gemeenteraadsverkiezingen was de opkomst een stuk hoger. Ten tweede hadden we in 2012 2 volle zetels met een restzetel, nu hadden we 3 dikke zetels.

Daar kopen we alleen niks voor… Soortgelijke gedachtes zullen er zijn bij raadsleden Martijn Puttenaar & Harry de Ruiter, die niet meer terugkeren. Actief lid en nummer 5 op de lijst Jack Kruijer kon de stap naar de raad helaas niet maken. Mede doordat er ‘slechts’ drie zetels werden behaald, gaan Lars Dignum & Simco Kruijer de raad in. Beiden haalde ruim de voorkeursdrempel van 177 stemmen. Simco haalde er 230. Lars haalde er 472, hetzelfde aantal als lijsttrekker Hans Kröger. De uitslag is vooral een hard gelag voor Martijn Puttenaar. De laatste jaren één van de meest actieve JESS-leden: raadslid, lid van de auditcommisie en lid van het campagneteam. Vol vuur is hij de campagne ingegaan, werd door de kiescommissie ook op nummer 3 gezet, maar mede doordat hij uit een kleinere vijver viste dan Lars & Simco kon hij zijn raadszetel niet behouden. De nieuwe raadsleden zijn vanzelfsprekend blij, maar zich er ook van bewust dat zij deels door hard werken van anderen en door geluk, op hun huidige plek zijn gekomen.

We willen alle 2290 kiezers  bedanken. Er is nog een hoop onzeker over onze rol voor de komende vier jaar. De bal ligt nu bij het CDA, als zij in ons een geschikte coalitiepartner zien, dan pakken we die handschoen graag op. De felicitaties zijn er voor éénieder die heeft gewonnen zoals het CDA, De Seniorenpartij en Groenlinks.

IMG_5079 IMG_5079