Veel onduidelijkheden over ontwikkelingen Garnekuul

In het uiterste geval zal JESS vragen om ‘Recht van onderzoek’

Bungalowpark Garnekuul is een leuk parkje in Callantsoog. Op sommige punten behoeft het park verbetering en moet het samen met de eigenaren worden gerevitaliseerd. Hierover verschillen de inwoners van Callantsoog en de eigenaren van de huisjes op Garnekuul niet van mening. Bungalowpark Garnekuul is altijd in goed overleg met de inwoners en de gemeenteraad een open park gebleven. Een bungalowpark, waar doorheen gewandeld mag worden. Wel is door de voormalige gemeenteraad Zijpe aangegeven, dat er onderzocht wordt of het park op termijn niet gebruikt moet gaan worden voor uitbreiding  van het dorp voor reguliere woningbouw. Hierop is de erfpacht periode toen bepaald en daar gaat het verschil van mening over.

Omdat de eigenaren de grond op basis van erfpacht hebben verkregen van de gemeente en deze erfpachtovereenkomst verloopt worden de erfpachtovereenkomsten aangepast. Dat moet voor 1 januari 2021 worden gerealiseerd. Alleen zijn er door de gemeente Schagen ‘nieuwe voorwaarden’ toegepast. Dus buiten de verhoging, heeft de gemeente besloten om ook het deel openbaar groen op basis van erfpacht toe te voegen aan de gronden van de bewoners/eigenaren. Hiermee worden de gronden soms gewoon verdubbeld en daarmee ook het aangepast tarief wordt gebaseerd op het aantal m2 wat wordt afgegeven. Hierover zijn de bewoners/eigenaren boos en naar de mening van JESS zijn ze ook terecht boos. Laat er geen misverstand over bestaan, bij geen nieuwe overeenkomst zijn de huidige bewoners/eigenaren hun grond kwijt en daarmee hun huisje. De gemeente heeft dan het recht om een ander de grond aan te bieden.

Wij verbazen ons zeer over hetgeen er nu gaande is op dit park. Zelfs als coalitiepartij hebben we totaal geen grip op de ontstane situatie. De positie van de bewoners/eigenaren baart ons grote zorgen. De eigenaren van de huisjes hebben zich tot de gemeenteraad gericht, maar omdat het een digitale vergadering betrof, zijn de reacties door de portefeuillehouder gebagatelliseerd. De gemeenteraad is buitenspel gezet. Bij een normale fysieke vergadering zouden er veel insprekers zijn gekomen en zou de reactie van de gemeenteraad en het College wel eens heel anders zijn geweest.

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. De leden van de gemeenteraad (raadsleden) nemen alle beslissingen, die voor de gemeente van belang zijn. Dat wil zeggen dat de gemeenteraad de kaders bepaalt. Maar wie bepaalt binnen het dossier Garnekuul de kaders? Wij hebben het college om uitleg gevraagd. Blijkbaar bepalen in dit dossier de ambtenaren de kaders. JESS heeft ook gevraagd waar het College haar besluit op heeft gebaseerd? Heeft de gemeenteraad bepaald, dat openbaar groen op basis van erfpacht verkocht mag gaan worden? De JESS-fractie wil graag van het College weten op basis van welke kaders, vastgesteld door de gemeenteraad hier gehandeld is? Het dossier wordt, wat JESS betreft vervolgd. Het gaat ons mede om de rol en positie van de gemeenteraad en daarmee de beschermende rol voor de eigenaren, wanneer ze bij de gemeenteraad niet meer terecht kunnen. Ook datgene wat door de gemeenteraad Zijpe besloten is, wordt nu plotseling niet met de huidige gemeenteraad en de eigenaren van de huisjes op het park besproken. Er zou onderzoek plaatsvinden om op de locatie van de Garnekuul reguliere woningbouw te realiseren. Kortom veel onduidelijkheid en niet de koers zoals de voormalige gemeente Callantsoog en Zijpe hebben ingezet. In het uiterste geval zullen we als JESS vragen om ‘Recht van onderzoek’. Dit is het zwaarste middel van een gemeenteraad. Maar wanneer de ‘inlichtingenplicht van het college’, niet werkt, hebben we helaas geen keuze. JESS betreurt deze gang van zaken zeer en denkt dat Het College niet voldoende heeft ingeschat welke politieke gevolgen de keuze heeft voor wat betreft het dossier Garnekuul. Wij betreuren het dat wij mensen niet adequaat een antwoord kunnen geven en dat is wat je als gemeenteraadslid juist doet. Het College dwingt ons blijkbaar, maar we spreken de verwachting uit de het College op tijd door heeft dat ze nu stappen heeft gezet buiten de gemeenteraad om. En dat ze op haar schreden zal terugkomen. Richting de eigenaren van de huisjes op het park Garnekuul willen we benadrukken, dat het niet hoeft te betekenen dat er iets gaat veranderen. De eigenaren hebben wel recht op hoor- en wederhoor en een gemeenteraad die haar politieke verantwoordelijkheid neemt.

Garnekuul Garnekuul