2019 een financieel goed jaar voor de gemeente

JESSLokaal wil waken dat organisaties omvallen, want eens weg, is altijd weg.

Het jaar 2019 begon zeer negatief, omdat de kosten voor de WMO-zorg en dan in het bijzonder die voor de jeugdzorg,  gigantisch uit de pas dreigden te lopen. Op dat moment was ook nog niet duidelijk hoe hoog de bijdrage van het Rijk zou zijn. Schagen stond niet alleen in haar zorg, want binnen geheel gemeenteland was er sprake van enige paniek over het feit dat de kosten sterk leken te gaan stijgen, terwijl de inkomsten niet evenredig zouden mee stijgen. Voor een gemeente komen de inkomsten uit de OZB en uit het Rijksfonds. Uiteindelijk hebben we over 2019 mooie cijfers. Tegelijkertijd zijn de vooruitzichten voor 2020 somber gestemd. Nu is de oorzaak  het coronavirus die verantwoordelijk is voor  noodzakelijke ondersteuningen aan inwoners, verenigingen, stichtingen en bedrijven.

De begroting voor 2020 gaf al aan dat we niet of nauwelijks hebben bezuinigd. Door conservatief te begroten, hebben we zelfs extra geld gereserveerd voor slechte tijden.  Voor de inwoners hebben we als JESS onze belofte waargemaakt, we vragen niet meer aan de inwoners dan noodzakelijk. We hebben het inflatievolgend aanpassing beleid van de OZB losgelaten. We mochten 2,6% vragen en het we zijn op slechts 1,4% uitgekomen. Wij vinden dat jezelf zelf nooit rijk moeten rekenen. Bovendien zijn wij ons bewust, dat voordelen alleen dan meetellen, wanneer we ze ook echt hebben gerealiseerd. We staan voor een gezonde, nuchtere financiële huishouding, omdat we met maatschappelijk geld werken, het geld van de inwoners.

Maar het coronavirus vraagt wel de specifieke aandacht. Tot hoever willen we samen solidair zijn? JESS vindt dat kunst, cultuur, sport en dorpshuizen van zeer groot belang zijn binnen de kernen. Wij zijn dan ook van mening dat we ervoor moet waken dat organisaties omvallen. Want eens weg, is altijd weg. Ook Markt 18 is voor onze samenleving zeer belangrijk. Al deze organisaties, besturen, verdienen onze solidariteit, onze ondersteuning. De JESS-fractie zit er namens de inwoners van de gemeente Schagen en we willen namens hen solidair zijn en ondersteuning bieden. Wel zijn we als JESS-fractie van mening dat we goed moeten communiceren, wat wel en wat straks (even) niet kan worden gerealiseerd. We zullen daarom evenals in 2019 de vinger aan de pols houden en zorgen voor een goed verantwoord financieel beleid. Maar tegelijkertijd moeten we als gemeente blijven investeren in de samenleving. Dat is goed voor de economie, maar ook goed voor onze inwoners en toekomstige inwoners. Een gezond bedrijf blijft continue investeren voor de toekomstige ontwikkelingen. Die opdracht – investeren in de samenleving – hebben de kiezers op JESS ons opgedragen.

Geld Geld