De Nijs belooft meer woningen in Schoorldam, JESS wil garanties

Afgelopen week is er in de raad een pittige discussie gevoerd over de bouwplannen op de locatie van Tuincentrum Rubra in Schoorldam. De raad juichte een woningbouwplan op die locatie toe, alleen was er verdeling over de invulling. Een bedrijventerrein, zoals het nu is (inclusief materiaaldienst van De Nijs) is eigenlijk ongepast op zo’n mooie locatie, omgeven door West-Friese Omringdijk en het Noord-Hollands Kanaal. Tuincentrum Rubra is daar inmiddels al weg en Bouwbedrijf De Nijs zit daar nog. (rood gekleurde deel op de foto). Iedereen, ook bouwbedrijf De Nijs, wil op termijn het gehele gebied ontwikkelen.

Maar volgens welke route?

De Nijs wil eerst 3 luxe recreatiewoningen realiseren, voor de verhuur aan expats. Dat begrijpen wij vanuit de belegger geredeneerd. JESS vindt het vooral een gemiste kans, dat de eigen inwoners niet aan bod komen. Verder vindt JESS het bijzonder jammer, dat niet meteen de bedrijfslocatie van De Nijs ontwikkeld wordt (zie plaatje). Dat zou meteen een veel evenwichtiger plan met woningen voor diverse doelgroepen, inclusief goedkopere starters- en ouderenwoningen, kunnen opleveren. Wie wil er nu niet op deze prachtige locatie, nabij duin en strand en op een steenworp van de voorzieningen in Schoorl en/of Warmenhuizen wonen?

JESS had graag gezien dat deze totaalontwikkeling een verplicht onderdeel zou worden van de vergunningsverlening. Wij hadden graag een verplichting gezien, dat binnen 5 jaar het gehele plan ontwikkeld moet zijn. Nu is het maar afwachten of de opdrachtgever voldoende zin heeft om ook goedkopere woningen te gaan ontwikkelen. Wij zijn bang dat door nu de vergunning te verlenen, het complete plan uiteindelijk niet gerealiseerd gaat worden. De ontwikkelaar mag het voor hem lucratiefste deel nu eerst doen, zonder aanvullende verplichtingen vinden CDA, VVD, PvdA en Wens4U. Een gemiste kans en misschien “een beetje dom”?

Plannen-De-Nijs-Schoorldam Plannen-De-Nijs-Schoorldam