Zorg voor ouderen en kwetsbaren binnen onze gemeente heeft onze aandacht!

Jess Lokaal nieuws van 05-11-2020

Preventie is het moderne toverwoord in zorgland. Gezondheid op latere leeftijd begint al vroeg. Voelt iemand zich veilig op school? Is sporten een blijvend belangrijk onderdeel van het leven? Worden mensen enthousiast van dingen uit hun omgeving? Allerlei vragen die voorspellend kunnen werken of iemand op latere leeftijd door fysieke of mentale problemen hulp uit de WMO nodig heeft. We maken ons zorgen over een tweespalt tussen Nederlanders die goed zijn in sport, gezond zijn, makkelijk vrienden maken en mensen aan de andere kant voor wie het aanhaken bij de maatschappij al moeilijker lijkt te wordt.

Wij staan voor adequate hulp uit de WMO, zodat iemand weer kan aanhaken en niet voor zorg om te pamperen. Dat neemt overigens niet weg dat pamperen een goede interventie kan zijn, als het van tijdelijke aard is. De uitdagingen die wij voorzien voor de nabije toekomst: Hoe zorgen we ervoor de mensen met een verminderde psychische weerbaarheid zelfstandig kunnen blijven wonen? Waar kunnen deze mensen terecht als het tijdelijk niet goed gaat, zonder direct in een crisis te belanden? Hoe gaan we dat met de wijk en/of het dorp samen doen?

We moeten een eigen beleid gaan ontwikkelen over beschermd wonen, omdat het beleid met centrumgemeentes overgaat in een lokale aanpak. Dit is een kans. We moeten meer samenwerkingsgericht beleid voeren, waarin we als samenleving een vangnet kunnen zijn voor mensen die dat nodig hebben zodat ze vanuit daaruit weer kunnen ontwikkelen. Onze boodschap: Niet naar het individu kijken maar naar het individu in een systeem. Daar worden mensen sterker van. Daarom hebben we ook gepleit voor het gezinsbudget. Vorig jaar zegde het college toe dat er in 2020 meer informatie naar ons toe zou komen, wij wachten november en december met spanning af.

Vrouw-rollator Vrouw-rollator