Samen met onze inwoners (meedoen, meepraten en meebeslissen)

Jess Lokaal nieuws van 04-11-2020

JESS ziet initiatieven van inwoners en ondernemers als onmisbaar voor de Schager samenleving. Door projecten van onderaf te organiseren is de motivatie om er iets moois van te maken het grootst. En daarom kunnen vele van deze initiatieven rekenen op de steun van JESS.

Onze inwoners van de gemeente Schagen moeten kunnen rekenen op een betrouwbare overheid, die weet wat zij doet en transparant is in de onderbouwingen van haar beleid. We hebben daar als JESS-fractie meerdere malen op aangedrongen. En laat duidelijk zijn dat onze vasthoudendheid ook in 2021 blijft. Wat de JESS fractie betreft zullen we ook de komende jaren aandacht blijven vragen om te komen tot gedragen beslissingen. Onze inwoners moeten naar de mening van JESS volwaardig onderdeel zijn van onze gemeente/ maatschappij. Meedoen, meepraten en meebeslissen is hierbij de kern. Maar waarbij het verwachtingspatroon vooraf duidelijk moet zijn. We hebben stappen gezet, maar we hebben ambtelijke en bestuurlijk nog wel wat stappen te zetten om als gelijkwaardige partner (inwoners, ondernemers en gemeente) de gesprekken aan te gaan. Het lerend vermogen verdient meer aandacht, om te leren van fouten. We zien nu nog steeds dat dezelfde fouten worden gemaakt.

Wanneer we naar de afgelopen periode kijken, zien we dat we binnen onze raad bezig zijn geweest met ingewikkelde en veelomvattende onderwerpen als zorg en klimaat. Onderwerpen die een steeds grotere rol gaan spelen in het gemeentelijke takenpakket. Onze zorg is, dat het nu al meer lijkt dat onze inwoners steeds verder af komen te staan van deze processen. Wij vinden het van belang dat ook de mensen met een kleiner sociaal netwerk, en voor wie het onduidelijk is hoe zij daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen, worden betrokken bij deze processen.

JESS wil daarom de komende jaren nog meer in gaan zetten op online burgerparticipatie om ook de jeugd hierbij beter te betrekken. Het is ook hun toekomst, waar we over gaan. Wij hebben gevraagd om een jeugdraad om daarmee de jeugd meer kennis te laten maken met de lokale politiek. Onze inzet, om alle inwoners jong en oud het besef mee te geven dat we samen de samenleving zijn.

Bijeenkomst-Warmenhuizen-Woningbouw-Bejo-jan2019 Bijeenkomst-Warmenhuizen-Woningbouw-Bejo-jan2019