Volleringsgweg niet representatief voor de rest van Waarland

JessLokaal nieuws van 30-102020

Waarland valt niet negatief op in het onderzoek naar onderhoud wegen, stoepen en groen. Over het algemeen ligt het onderhoud van het dorp goed in lijn met onderhoudsniveau C. Het viel onder andere op dat de stoepen er relatief goed bij liggen. De Kerkstraat maakte hierop een negatieve uitzondering. Dit komt met name door de wortels van bomen. De buurt van o.a. Tulpstraat en Rozenstraat is ouder dan andere delen van Waarland. Achterstallig onderhoud is daar het eerst zichtbaar. Grootste achterstand in zowel inrichting als onderhoud is te vinden aan de Volleringsweg in combinatie met de Smeetsweg, vooral doelend op het fietspad. Vanaf de Hogebrug fietst het fietspad nog redelijk maar meer naar het noorden toe zitten er behoorlijke gaten in het wegdek. Op de gemeentelijke app wordt hierover (terecht) melding gemaakt.

De Dorpsraad is bezig om de kruising Kerkstraat, Smeetsweg, Volleringsweg aan te pakken. De weg Smeetsweg – Volleringsweg ligt centraal in het dorp.  Door de inrichting wordt verkeer uitgelokt om snel te rijden. Er wordt door o.a. een andere groenindeling gepoogd snel rijden minder aantrekkelijk te maken. Het groen viel sowieso op. Er is veel oude inrichting van groenstroken. De oude inrichting is een stuk minder aantrekkelijk dan op plekken van groenadoptie of bij nieuwe beplanting, zoals op Molenzicht.

Een Waarlands JESS-lid wees nog op de kruising Slootgaardweg – Andries Dekkerweg. Na de reconstructie is er een gevaarlijke hoek ontstaan. Regelmatig staat er een auto aan de noordelijke kant geparkeerd,  waardoor het zicht op het fietspad vanaf Zijdewind volledig geblokkeerd is. Groen voor asfalt maakt de kruising relatief makkelijk overzichtelijk.

Raadslid Lars Dignum peilde het onderhoud van wegen, stoepen en groen in Waarland. Hij fietste vanuit Dirkshorn via de Zutweg pakte hij noordelijk de Waarlandse polder. Via de Nieuwboerweg fietste hij links om het dorp. Via de Leiakker, Veluweweg, Kerkstraat en Doorbraak maakte hij een rondje door de buurt. Verder een rondje om de school gefietst, over het fietspasd Smeetsweg en Volleringsweg gereden. Via de Schaapskuilweg weer uit het dorp uitgefietst..

2 jaar terug kwam tijdens onze campagne het onderwerp ‘stoepen en fietspaden’ als belangrijkste verkiezingsthema uit de bus bij onze verkiezingsthermometer. Hoewel we elk jaar het budget € 300.000.- verhogen, komen we nog steeds zo’n 4 miljoen per jaar tekort, om het onderhoudsniveau te behalen dat is vastgesteld. Onderhoudsniveau C is vastgesteld. Dat is geen topniveau, het stuk is geschreven met deze vaststelling in het achterhoofd. Omdat JESS het onderwerp blijvend aandacht wil geven hebben (steun-) fractieleden apart van elkaar de staat van onderhoud gepeild in verschillende dorpen.

Volleringsweg Volleringsweg