Passen Tiny Houses binnen onze regels en heersende opvattingen?

Jess Lokaal nieuws van 05-04-2021

Voor JESSlokaal is het antwoord duidelijk, ja dat is mogelijk, mits de wil en lef aanwezig zijn.  Dat betekent huidige regels aan te passen en maatwerk te leveren. Maar wat is de werkelijkheid?

Het ambtelijk apparaat kan hiermee niet uit de voeten.

 

Bij de laatste gemeenteraadsvergadering zorgde een inspreker ervoor, dat ook de raad haar mening niet onder stoelen of banken stak. Wat is de eerste reactie: “we passen de regels  aan om ruimte te maken voor beleid t.b.v. de realisatie van tiny houses. ”. De wethouder kwam vervolgens met een voorbeeld waartegen hij aanliep. Hij wierp onder meer op, dat bomen en bosschages verwijderen in strijd is met de regels. We zien dat ook terug bij het B-veld van VESDO. De raad had daar geen boodschap aan. Bomen zijn volgens de door de gemeenteraad vastgesteld beleid heilig en mogen niet gekapt worden. De leefbaarheid en het aantal woningen voor nieuwe inwoners zijn daar ondergeschikt aan. Dit is gewoon eigen beleid van de gemeente Schagen.

 

Graag geef ik nog een andere voorbeeld . Toen we binnen de gemeente de eerste windmolens plaatsten, had de raad een andere mening . Terwijl het college eerst een nader onderzoek wilde, stemde de gemeenteraad voor het plaatsen van de molens. De wethouder kreeg de opdracht dit te regelen. Het gaat hier onder meer om de bekende molen aan de Grote Sloot. Toen de problemen ontstonden en omwonenden begonnen te klagen, ondersteunde de raad initiatieven van het College om deze omwonenden te helpen.

Waar wil ik nu heen?

Er komt hopelijk op een niet al te lange termijn een voorstel om ergens Tiny Houses te ontwikkelen. Nu zal dat in het buitengebied niet direct leiden tot veel reacties, maar ik durf erom te wedden dat het bij een inbreilocatie in de stad Schagen andere belangen op het spel staan. Omwonenden zullen hier zeker iets van gaan vinden. Hoe sterk is de gemeenteraad dan bij het vaststellen van de plannen? Laten we hopen dat de gemeenteraad van Schagen dan ook het belang van andere woonvormen belangrijker vindt en vervolgens de rug recht houdt. Was het niet Jan Schaeffer die tijdens de woningnood in de Tweede Kamer zei: ‘In gelul kan je niet wonen’.  En zo is het! Wat JessLokaal betreft, mogen de eerste plannen al voor de zomer worden voorgesteld aan de gemeenteraad en wachten we zeker niet eerst op een plan van aanpak.

Hans Kröger

Mw Stam, Tiny houses Mw Stam, Tiny houses