Dossier Oldskoel voer voor politieke oorlogsmunitie

Jess Lokaal nieuws van 19-05-2021

Na een 2 uur durend debat heeft de Senioren Partij besloten geen raadsenquête over Oldskoel in stemming te brengen, maar hem wel aan te houden. Oldskoel werd in oktober 2020 verkocht voor een symbolische €1.- aan het bestuur. De intentie was om er een dorpsgebouw van te maken. Het college heeft de gevoeligheid van dit dossier onderschat, zo zegt zij zelf.  Maar hoe de Senioren Partij met dit dossier omging, getuigt m.i. van een staaltje politieke oorlogsmunitie. ”Met een kanon op een mug knallen”, zoals ons raadslid Lars Dignum het verwoordde. 

De gemeenteraad heeft als taak de burgemeester en wethouders te controleren. Als er bij bepaalde beslissingen door het college vraagtekens gesteld kunnen worden, dan kunnen er verschillende stappen worden gezet. Voorbeelden daarvan zijn schriftelijke vragen, mondelinge vragen, Artikel43 (politiekgevoelige) vragen, interpellatiedebat of het agenderen een vergadering. 

Mevrouw Mulder van de Senioren Partij beweerde dat zij geenszins de intentie heeft om personen te schaden. Zij wil met dit middel, de raadsenquête, puur de waarheid boven tafel te krijgen. De andere partijen in de raad waren zeer verbaasd waarom voor dit middel was gekozen. Er zijn voorbeelden van raadsenquêtes bekend, die met name bij grote dossiers  worden ingezet. Deze betreffende enquêtes hebben veel geld gekost. In Deventer heeft een dergelijke enquête de gemeenschap € 116.000 gekost en in gemeente Smallingerland zelfs € 125.000.

Later nam haar fractielid Groot het debat over en sprak over banden die dhr Beemsterboer zou hebben. Was het nu wel of niet de bedoeling van de Senioren Partij om mensen beschadigen? Uiteindelijk is een motie aangenomen, waarin is afgesproken dat er een ’feitenrelaas’ aan de raad wordt gepresenteerd. Het onderzoek zal onder leiding staan van een onafhankelijke partij. Zodoende komen we meer te weten over hoe dit dossier in elkaar zit, maar grijpen we niet direct naar het kanon. JESSLokaal stemde in met dit voorstel, 2 fractieleden stemden voor en 1 fractielid stemde tegen. 


 

Oldskoel, NHD 19-5-21 Oldskoel, NHD 19-5-21
Oldskoel Oldskoel