Het blijft een strijd voor behoud kleine scholen

Jess Lokaal nieuws van 16-12-2021

In de periode dat het college de nieuwbouwplannen voor De Zwerm in Sint-Maarten goedkeurde, bleek de raad niet eensgezind over behoud van scholen in de verschillende dorpen. Gelukkig is er een duidelijke meerderheid voor het behoud van scholen in kleine dorpen zo bleek uit de discussie eind november over het integraal huisvestingsplan. 


Onze lijsttrekker Lars Dignum legde nogmaals het vergrootglas op de zogenaamde beslisboom in eerder genoemd plan. Deze beslisboom wordt ingezet als een leerlingenaantal onder de 57 komt. Heeft een school dan nog verder bestaansrecht? De huidige coalitie van JessLokaal, CDA & PVDA wilt ver gaan indien de school en het dorp erachter staan maar er waren tegenstrijdige geluiden te horen van bijvoorbeeld D66 & Wens4U. 

De beslisboom is niet waterdicht en blijkt zeer afhankelijk van de type wethouder die er zit. Dat was dan ook de kritiek die we leverde. Als een school niet levensvatbaar is en ouders er niet achterstaan gaan wij iets niet in leven houden maar bijvoorbeeld in Sint-Maarten blijkt het tegendeel. Een bloeiende kleine school die zelfs kan excelleren in bijvoorbeeld de techniek. Wat je weggooit komt nooit meer terug, wij zijn blij met de nieuwbouwplannen. 

OBS-De-Zwerm-Sint-Maarten-Nieuwbouwplannen OBS-De-Zwerm-Sint-Maarten-Nieuwbouwplannen