Door snel en adequaat ingrijpen hebben we bereikt dat oude graven behouden blijven op onze begraafplaatsen (vanaf 2022 noemen we ze gedenkparken).

Jess Lokaal nieuws van 18-12-2021

Naar de mening van JessLokaal heeft de gehele procedure in de gemeenteraad en de oordeelsvormende vergaderingen over de begraafplaatsen, nu gedenkparken, niet de schoonheidsprijs verdiend. Een amendement, ingediend door JessLokaal, CDA en D66 op 11 februari, is met een ruime raadsmeerderheid aangenomen (alleen de PvdA stemde tegen) Het amendement had als doel om te voorkomen dat het achterstallig (administratie) beleid van de gemeente in een keer zou worden aangepakt. Kortweg, ruimen oude graven. Daarbij moet je ook realiseren dat ruimen alleen betekent graven weg en dat de lijken onder de grond blijven liggen!

Wij wilden bereiken dat er alleen geruimd wordt, wanneer de nabestaanden akkoord gaan. Maar ook dat we de cultuurhistorische waarde van de graven eerbiedigen en nader gaan uitwerken. Deze graven blijven altijd bewaard. We hebben zelfs bereikt dat wanneer de nabestaanden niet meer de grafrechten kunnen) betalen, we dan ook beoordelen in hoeverre er hier sprake is van een cultuurhistorische waarde. Dit alles geldt overigens ook voor de urnen die zijn of worden geplaatst.  

Doordat Janine Schoen de fractie van JessLokaal informeerde is voorkomen dat in Sint-Maarten op de begraafplaats vele graven zouden verdwijnen. Maar ook op andere begraafplaatsen stonden er vele graven met een geel kruis die geruimd mochten gaan worden. Door een snelle actie van de indieners van het amendement (onze fractievoorzitter Hans Kröger, Boudien Glashouwer (CDA) en vanuit haar vakantieadres in Canada Margriet Struijf (D66)) is deze ‘ramp’ voorkomen. Daarnaast hebben de genoemde raadsleden het amendement tussendoor alsnog in de verordening gekregen na overleg met de portefeuillehouder en een ambtenaar. Dit is zeer uniek, maar we hadden geen keuze.

Het was voor JessLokaal onvoldoende, omdat het vertrouwen voor de goede en verantwoorde uitvoering van de verordening is verdwenen. Hierdoor hebben we een amendement ingediend dat alleen geruimd mag worden na advies van een commissie. Ook de portefeuillehouder kon zich vinden in dit amendement en is door de gehele raad van Schagen overgenomen. De genoemde raadsleden en de portefeuillehouder gaan begin 2022 de richtlijnen en werkwijze van de commissie nader uitwerken. JessLokaal heeft verder bereikt dat de vrijwilligers eerst ruim de tijd krijgen om de cultuurhistorische waarde van de graven vast te stellen. Dat vraagt veel tijd en het wordt al moeilijker, omdat veel ouderen, die ons hierbij moeten helpen, niet meer in staat zijn om hun medewerking te verlenen. Mooie uitdaging voor 2022 om dit goed te organiseren.

Verder waren er heel vragen over de gedetailleerdheid van de ‘nadere regels’. Veel van de vragen begrijpen wij als JessLokaal, echter worden de ‘nadere regels’ vastgesteld door Het College en niet door de gemeenteraad. We hebben in eerste instantie bekeken in hoeverre we konden afdwingen dat de ‘nadere regels’ in het vervolg moet worden vastgesteld door de gemeenteraad. Dat is bijna onmogelijk en ook ongewenst, omdat de nadere regels vooral uitvoerende zaken betreft. We hebben bereikt dat deze ‘nadere regels’ ook worden gepubliceerd en dat inwoners van onze gemeente het recht hebben om bezwaar aan te tekenen.

 

Begraafplaats Sint-Maartensbrug Begraafplaats Sint-Maartensbrug