Nieuw clubhuis Scouting Aquarius grote stap dichterbij

Jess Lokaal nieuws van 17-02-2022

In oktober 2020 vroeg scoutingsgroep Aquarius aandacht van de gemeenteraad voor de situatie waar de vereniging zich toen in bevond. De gemeenteraad gaf aan de scoutinggroep te willen helpen bij het huisvestingsvraagstuk en gaf portefeuillehouder, wethouder Joke Kruit, opdracht om met een raadsvoorstel te komen.

Tegelijkertijd adviseerde de raad onderzoek te laten doen naar de mogelijkheden om de scoutinggroepen duurzaam in stand te houden. Eén van de mogelijkheden is hen een plek te geven in het accommodatiebeleid. Het College gaf aan dat deze wens onuitvoerbaar is.

In april 2021 stond het raadsvoorstel op de agenda in een oordeelsvormende vergadering. De wethouder kreeg de opdracht te onderzoeken of er goedkoper of anders gebouwd kon worden. Deze resultaten en het bestuurlijk dilemma zijn tijdens de oordeelsvormende vergadering van 23 november 2021 via een bespreeknotitie met scenario’s doorgesproken. Feitelijk wilde de gemeenteraad helpen, maar het mocht bijna niets kosten. Een onmogelijke opgave. Duidelijk is toen wel geworden, dat het accommodatiebeleid niet van toepassing kon zijn voor de scoutingsgroep.

In de gemeenteraadsvergadering van 15 februari 2022 heeft de gemeenteraad akkoord gegeven tot de bouw van een nieuw clubhuis. Hierbij zijn  de contouren van de financiering besproken: ‘1/3 van de kosten zijn voorscoutinggroep Aquarius en 2/3 van de kosten zijn voor gemeente Schagen’. De bouw van het nieuwe clubhuis komt volgens offerte uit op € 342.238,-- incl. BTW. Als rekening wordt gehouden met overige kosten, vergunningen, etc., komt het totaalbedrag uit op € 365.238,-- incl. BTW.

Wij hebben als JessLokaal het voorstel ondersteund, omdat we een verantwoordelijkheid hebben voor de verenigingen en stichtingen, die op vrijwillige basis jeugd en volwassenen helpen op sportief en cultureel gebied. En bovendien ervoor zorgen dat zij elkaar in een veilige en gezonde omgeving kunnen ontmoeten. Zeker een scoutingclub heeft voor de ontwikkeling voor onze jeugd een belangrijke rol  door de maatschappelijke activiteiten. Duidelijk is wel dat het huidige pand af is en is zelfs ongezond om er langer activiteiten te organiseren voor de jeugd. Vandaar dat JessLokaal het voorstel heeft omarmd. Wel hebben we een amendement ingediend. We willen zoveel als mogelijk handelen met het oog op gelijkheid. Zoals aangegeven is het accommodatiebeleid hier niet op van toepassing, omdat de scouting alleen activiteiten organiseert voor de jeugd en daarom geen extra inkomsten kan generen. Bij sportverenigingen ligt dit anders, zij hebben bijvoorbeeld inkomsten uit de kantine.

In tegenstelling van datgene wat in de Schager Courant stond,  heeft JessLokaal een amendement ingediend, die verder gaat dan alleen een intentie om te willen bouwen en geld te willen verzamelen. Nee, we vragen de verenigingen altijd om een eigen bijdrage. We willen inzichtelijk hebben, dat ook de scoutinggroep Aquarius aan haar verplichting kan voldoen, alvorens de opdracht wordt gegund. Bij eventuele afwijkingen kunnen dan vooraf duidelijk afspraken worden gemaakt. We hameren erop deze voorstellen vooraf op papier te hebben, waardoor het bestuur van Aquarius een zelfstandig besluit kan nemen om verder te gaan als zelfstandige vereniging of dat wellicht gekozen wordt voor een vorm van een fusie met een ander scoutingsgroep. Het is nu, wat JessLokaal betreft, aan het bestuur van de scoutinggroep Aquarius Dirkshorn of het nieuwe clubhuis er daadwerkelijk komt. Onze steun hebben ze!

Aquarius Dirkshorn Aquarius Dirkshorn
Joke Kruit Joke Kruit