Het politieke spel is ondertussen begonnen voor de komende verkiezingen.

Blog van Hans

Nu ik vier jaar geleden aan JessLokaal heb aangegeven, dat het mijn laatste termijn zou worden, is door het bestuur Lars Dignum aangewezen als lijstrekker voor de komende verkiezingen. Ik neem met een gerust hart afstand van de lokale politiek, omdat er een machtig leuk en goed team gereed staat om het over te nemen. Of het beter wordt is niet interessant, het wordt anders. Dat is goed, want ook de maatschappij verandert in snel tempo. Daar moet je als lokale politieke partij tijdig op blijven inspelen. Het team dat de verkiezingen ingaat, is er klaar voor. Ze beschikken over voldoende kwaliteiten om alle vraagstukken goed te behandelen voor onze inwoners.

Ik kan nu vrij rustig en onafhankelijk de politiek volgen en dat doe ik graag en zal ik blijven doen. De kans dat ik terugkom in de gemeenteraad is nog steeds mogelijk, omdat ik op plaats 7 sta. Een man, een man en een woord een woord, zijn mijn normen. Wanneer we  op 7 zetels uitkomen, dan zal ik weer terugkomen. Mijn eventuele raadslidmaatschap staat in het teken van ondersteuning van Lars Dignum en de fractie. Ik zal juist achter de schermen ondersteuning verlenen. Maar vooralsnog ga ik daar (nog) niet vanuit.

Ik lees uiteraard graag de reacties van andere collega-fractievoorzitters en aankomende lijsttrekkers. Dan blijf ik mij verbazen. Ik las van mijn collega van D66, dat de huidige coalitie geld over de balk heeft gegooid. Nu ga ik inhoudelijk niet in op zijn kennis over de gemeentelijke financiering. Ik verbaas mij erover,  dat hij als lid van een landelijk actieve partij - notabene de partij die de Minister Binnenlandse Zaken heeft geleverd - niet door heeft wat er gebeurt in gemeenteland. De rijksoverheid bezuinigt op het gebied van de WMO, politie en jeugdzorg en geeft taken aan de gemeente, die met minder geld en wel met de (kosten overstijgende) beleidsregels moeten dealen. Als er kritisch gekeken wordt naar de cijfers van de gemeente Schagen, zien we dat we een verantwoord financieel beleid hebben gevoerd.  Maar dat we hebben moeten bezuinigen door toedoen van het oude Kabinet, met D66 als belangrijkste speler, met nota bene minister van Binnenlandse Zaken, mevrouw Ollengren van D66..

Het is dan jammer dat we door landelijke maatregelen, hier geen eerlijke politiek kunnen voeren en dat we ook nog te maken hebben met een partij die veel subsidie ontvangt en blijkbaar niet in staat is om hun vertegenwoordigers goed (financieel) weet op te leiden.

Ik las ook nog een opmerking van mijn collega van GroenLinks. Hij had in zijn carrière nog nooit meegemaakt dat er inwoners hebben geklaagd. Tegelijkertijd vertelt hij dat hij pas in 2018 namens GroenLinks in de gemeenteraad is gekozen. Dan is mijn vraag: “wat is dan zijn referentie”?

Is het geweest de discussie in Tuitjenhorn, waar veel insprekers zich tegen de WADI uitspraken (Water Afvoer Drainage Infiltratie; Met een wadi wordt in Nederland een bufferings- en infiltratievoorziening bedoeld, die tijdelijk gevuld is met hemelwater. Bij toepassing van een wadi in stedelijke gebieden wordt de waterafvoer van straten, andere verhardingen en daken van huizen afgekoppeld van de riolering.)

We weten dat we veel hebben geïnvesteerd (ruim 40 miljoen) en als we kijken naar de processen, vallen de bezwaren mee. Maar ook JessLokaal is van mening dat iedere ‘klacht’ serieus genomen wordt. Maar met het oog op de kritiek rondom de Wadi, zien we juist dat het nu net een ‘speeltje’ is van GroenLinks. Wat JessLokaal betreft is het belangrijk, maar nog geen hard punt.

Ik kan het even niet laten om mijn verbazing met jullie te delen over mijn laatste raadsvergadering. Het was mijn collega van GroenLinks die eerst een amendement indiende, die totaal geen draagvlak had in het kader van de participatie. Vervolgens de insprekers over het verkeersplan in mijn ogen kleineerde, want “het waren slechts de winkeliers en er zijn veel inwoners die er anders over denken, maar zij komen niet”. Is dat nu juist niet het probleem van de huidige politiek, vraag ik mij af ? We horen veel tegenstanders en zelden tot nooit de voorstanders. Mijn advies aan de nieuwe gemeenteraad, zoek ook deze voorstanders op, want samen vormen we namelijk de gemeente Schagen.

Dus mijn dank aan mijn beide collega’s. We zijn als JessLokaal goed bezig, samen met inwoners. Dat het altijd anders kan, realiseren wij ons als geen ander, want de continue veranderende maatschappij vraagt om partijen die het begrijpen en erop inspelen. Hier staat het nieuwe team JessLokaal straks voor! Daar ben ik trots op en ik wens hen veel succes en ook sterkte.  Ik weet dat zij inwoners, stichtingen, adviesorganen en verenigingen echt kunnen ondersteunen! Beter dan dat wij dat tot op heden hebben kunnen realiseren.

Hans Kröger, fractievoorzitter.

JESSLokaal 2021 (38) JESSLokaal 2021 (38)