Nu het om Oekraïners gaat kan er wel snel gebouwd worden, hoezo?

Jess Lokaal nieuws van 05-05-2022

Bovenstaande vraag kregen wij het meest gesteld als raadsleden na de aankondiging van 300 woningen voor Oekraïners. De eerste woningen kunnen deze zomer al staan. Dorpen en stad schreeuwen al jaren om nieuwe woningen, de woningnood is zichtbaar bij bekenden, onszelf of familie. Het voelt dan gek dat er opeens wel gebouwd kan worden. Hoe zit dat?


De politiek is verdeeld over bouwen aan de randen van dorpen en de stad Schagen. In de gemeenteraad is er (gelukkig) een ruime meerderheid voor deze vorm van woningbouw. Helaas zet de provincie Noord-Holland dat anders. De coalitie bestaande uit VVD, D66 en PvdA zijn van mening dat ons landschap beschermd moet worden. Buiten dorpen en stad kan er zeer weinig en tegen strenge voorwaardes gebouwd worden.

Schagen probeer nu via de Crisis en Herstelwet tijdelijke huisvesting te realiseren aan de randen van dorpen en stad. Omdat we landelijk veel Oekraïners moeten opvangen gaat de provincie er nu waarschijnlijk wel in mee. Op die manier vindt de politiek (provinciaal en gemeente) elkaar wel en mag er meer. Omdat het tijdelijke huisvesting betreft kan er snel gebouwd worden. Hoe tijdelijk deze huisvesting uiteindelijk zal zijn is nog niet zeker. We moeten nu rekenen met een tijdelijkheid van 20 jaar, maar het zou goed kunnen dat dit verleng wordt als de politiek over een jaar of 15 denkt dat het verstandig is om deze woningen te laten staan.
 

pexels-masha-raymers-11635821 pexels-masha-raymers-11635821