Doorlooptijden voor vergunningen wordt versneld

Jess Lokaal: nieuws van 10-05-2022

De leges zijn aangepast. Meer specifiek; er wordt een tarief ingevoerd voor het indienen van een consultverzoek voor ruimtelijke plannen. Met een consultverzoek wordt u geholpen bij vragen over bouwen, verbouwen of bestemmingsplannen. Tot 6 mei was dit consult gratis.

Sinds 2014 is het aantal aanvragen gestegen van 128 naar circa 2000 in 2021. Dit is op zich een mooi resultaat, want dit betekent dat veel mensen en bedrijven de weg naar de gemeente weten te vinden. Door de laagdrempelige toegang tot informatie kunnen zij hierdoor hun bouwplannen realiseren.

De keerzijde van dit mooie resultaat is dat capaciteit van de betreffende afdeling voornamelijk wordt gebruikt voor de informatieverlening, maar minder voor het verlenen van de uiteindelijke vergunning. Als gevolg hiervan loopt de doorlooptijd voor het verlenen van vergunningen verder op en worden minder vergunningen verleend.

Om de efficiëntie van het vergunningstraject te verbeteren is een kleine drempel ingevoerd. Dit is gedaan in de vorm van een tarief van € 75,- voor een consult. Indien uiteindelijk een vergunning wordt aangevraagd wordt dit bedrag weer verrekend.

JessLokaal steunt deze aanpassing. Wij verwachten dat door het invoeren van een kleine drempel het aantal consulten afneemt en de doorlooptijd voor het afhandelen van vergunningen daalt. Hierdoor wordt er uiteindelijk meer gebouwd en verbouwd in de gemeente Schagen.

pexels-andrea-piacquadio-3760067 pexels-andrea-piacquadio-3760067