Lars Dignum over kadernota: "We moeten ons zeker niet rijk rekenen"

Jess Lokaal nieuws van 06-07-2022

De laatste gemeenteraadsvergadering voor de zomer stond in teken van de kadernota. Dit document is ter voorbereiding van de begroting van 2023. De kadernota beslaat mogelijk alles van de begroting en dat was te merken binnen de gemeenteraad. Er zijn zoveel onderwerpen die hier binnen vallen dat iedereen er verschillende dingen uitpakte. JessLokaal richtte zich vooral op de financiële keuzes die gevraagd werden. 

Financieel gezien is de gemeente zeer afhankelijk van het rijk. Nu Den Haag weer meer gaat uitgeven en de gemeentes compenseert voor verschillende regelingen zoals de Jeugdwet en Energietoeslag schieten de inkomsten (meerjarig) omhoog voor de gemeente. 25 mei werd er met ruime meerderheid een motie aangenomen om met voorstellen te komen om bij de jaarrekening (eind juni) de Algemene reserve te spekken. Amper 6 weken later (na meicirculaire, document vanuit het Rijk) kunnen we meerjarig de Algemene reserve vullen richting 8 miljoen de komende 4 jaar. 

Dignum sprak zijn zorgen richting de raad. Er waren (wederom) diverse moties om het geld alweer uit te geven. Een besparing bij de WMO (inkomensafhankelijker maken) werd bijvoorbeeld gesteund door zowel linkse als rechtse partijen (o.a. VVD, D66 & Groenlinks). Laatstgenoemde partij had ook een motie ter onderzoek om sporten voor iedereen onder de 18 gratis te maken. Terwijl D66 een oproep deed om inkomsten lager te indexeren. Hoewel voor elk voorstel iets te zeggen valt baart het JessLokaal zorgen dat er zo gemakkelijk geld wordt uitgegeven door oppositiepartijen als een begroting er voorzichtig rooskleurig uit gaat zien. De coalitie heeft niet meegewerkt aan amendementen die extra geld wilde uitgeven.

 

Gemeentehuis Schagen (2) Gemeentehuis Schagen (2)