Dorpskermissen verdienen een specifieke aanpak binnen evenementenbeleid

JessLokaal nieuws van 31-08-2022

Zowel regionaal als in dorpen binnen Schagen onrust over nieuwe horecatijden voor dorpskermissen. In Limmen moest de feesttent opeens om 23:00 dicht, in Warmenhuizen werd de tijd voor buitenactiviteiten teruggeschroefd van 01:30 naar 00:00. Na opstand in het dorp en politiek is de laatste maatregel op 01:00 gezet. Wij vinden het jammer dat deze sluitingstijden enkele weken voor aanvang van de kermis opeens zijn teruggezet en vinden dat dit nooit zomaar mag gebeuren.  

Dorpskermissen in Noord-Holland hebben een grote gemeenschappelijke deler. Attracties en horeca zorgen hand in hand voor een dorpsfeest van alle generaties. Toch heeft elk dorp weer zijn eigen kenmerken. Bij het ene dorp is de zaterdag voor de kermis de stilste dag van het jaar terwijl in andere dorpen de kermis wordt versierd door allerlei sportevenementen op diverse dagen. Deze kenmerken dienen we als gemeente te beschermen en zouden we op een heel andere basis moeten beoordelen dan relatief nieuwe evenementen.

Een kermis is geen evenement met een hek erom heen. Waarbij één initiatiefnemer zorg dient te dragen voor organisatie, verloop en veiligheid in samenspraak met de overheid. Een kermis is bij een uitstek een evenement van het gehele dorp. Veranderingen dienen breed overleg te gebeuren. Breder dan enkel tussen horeca en gemeente of exploitanten en de overheid.

De afgelopen decennia verandert de manier van feesten binnen ons land. Zowel het aantal festivals als de grootte van festivals stijgt (op de corona jaren na) jaar op jaar. Deze evenementen kunnen groeien door een enorme vraag en een welwillende overheid. Aan de andere kant worden de veiligheidseisen al strenger. Deze twee zaken knellen al vaker. In regionaal verband wordt afgesproken welke evenementen wanneer mogen plaatsvinden. Nieuwe evenementen hebben nauwelijks meer kans tot toelating terwijl bestaande evenementen aan al meer regels dienen te voldoen. De overheid dient daar keuzes in te maken en bescherming van dorpskermissen is een keuze waar JessLokaal voorstaat.


 

Schiettent Schiettent