Blog Hans: Verbazing over kop persbericht

Jess Lokaal nieuws van 21-09-2022

Met enige regelmaat wil ik iedereen meenemen in de mooie wereld van de lokale (Schagense) politiek. Nu ik redelijk aan de zijlijn van de lokale politiek sta, verbaas ik mij nu misschien nog wel meer dan voorheen. Maar ik zie ook zoveel goede zaken waar we als maatschappij, lees inwoners en ondernemers van de gemeente Schagen mee bezig zijn. Maar herkennen we diezelfde enthousiasme bij de ambtenaren en de politiek van de gemeente Schagen?

Dit keer viel mijn oog viel op een artikel bij de lokale omroep, Noordkop Centraal; ‘De VVD in Schagen is de zuinigste fractie in de gemeenteraad.’ Maar zeker het tweede deel van de kop verbaasde mij nog meer; ‘Dat meldt de gemeente in een persbericht.’ Dit laatste deel stond er niet zomaar bij denk ik dan maar.

De VVD in Schagen is de zuinigste fractie in de gemeenteraad.

Die verbazing komt doordat we als lokale politieke partijen en lokale afdelingen van landelijke politieke partijen een fractie ondersteuning ontvangen, waarmee we inwoners en ondernemers informeren als politieke partij. Mag je hieruit nu de conclusie trekken dat de VVD dat bijna niet heeft gedaan? Ik zal die conclusie zeker niet willen trekken. Maar binnen JessLokaal wordt een groot deel van de bijdrage, ruim 800, besteed aan het onderhoud en actueel houden van de website en nieuwsbrief. Kosten die wij als lokale politieke partij moeten maken, waar verder geen inkomsten tegenover staan. Daarmee bedoel ik aan te geven dat de VVD Schagen fractie het grote voordeel heeft dat ze mee kunnen liften met de website (kosten) van de landelijke VVD-website. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor de andere lokale afdelingen van landelijke politieke partijen. Maar terugkomende op die zuinigste fractie, zij krijgen als landelijke politieke partij in 2021 bijna 3,8 miljoen euro subsidie van de landelijke overheid, terwijl wij als lokale partij geen subsidie verder ontvangen, buiten de genoemde fractiebijdrage, waar dus de VVD minder van gebruikt als bijvoorbeeld JessLokaal, Wens4U en de Senioren Partij.

 

De gemeente Schagen meldt in een persbericht dat de VVD de zuinigste fractie is.

Mijn grootste verbazing is eigenlijk dat de gemeente dit heeft gepubliceerd. Want mijn verbazing wordt nog groter, wanneer je kijkt naar de vele vragen die door de VVD-fractie worden gesteld aan de gemeente (College). Intern binnen JessLokaal realiseren we dat iedere vraag gemiddeld zeker 15 minuten arbeidstijd kost van een ambtenaar. Vandaar dat we intern ook kritisch zijn bij het stellen van vragen, weten we het antwoord binnen de fractie? Kunnen we zelf het antwoord snel vinden in de stukken en achterliggende stukken en/of door eerder gestelde vragen en beantwoording? Daar staat tegenover dat de VVD over het algemeen tijdens de vergadering kort van stof is, maar wel ‘To The Point’. Ik denk dat de gemeente pas kan spreken over de zuinigste fractie, wanneer ook deze punten worden meegenomen. Maar dat zal waarschijnlijk nooit gebeuren, want het staat namelijk iedere politicus vrij om vragen te stellen en te spreken tijdens de vergaderingen.

 

Er viel mij nog iets op, wat ik even kwijt wil.

Terwijl mijn research werk voor deze blog constateerde ik dat de reserve van de (landelijke) VVD ruim 8 miljoen euro was op 31 december 2021. Het is niet onbekend dat juist de VVD-fractie moeilijk (wantrouwend) doet over de verantwoording van gesubsidieerde organisaties. Ik denk hierbij weer aan de discussie rondom Noordkop Centraal. Mijn eerste gedachte was dat ze een meer dan goede reserve hebben bij een subsidie van 3,8 miljoen euro. Zo kwam ik per abuis van de ene in de volgende verbazing. In mijn volgende blog wil ik het hebben over de kermissen en activiteiten in de dorpen, hoe centraal staat daarbij onze inwoner? Mocht je daarover ideeën of een verwondering over hebben, laat het mij weten en ik ga graag weer op onderzoek uit.

 

Hans Kröger

Hans-Kröger Hans-Kröger