Heeft de gemeente Schagen te hoge organisatiekosten en te veel personeel?

JessLokaal wil discussie over nut en noodzaak diestverlening

Naar aanleiding van het rapport van Berenschot, welke ons objectieve vergelijkingsinformatie, heeft gegeven met vergelijkbare gemeenten is er direct flink geïnvesteerd in de financiële afdeling van onze gemeente.

Als raad worden we door het college snel gevonden bij benodigde investeringen. We merken echter dat het college het moeilijk vindt om besparingen of ombuigingen te realiseren. Dit terwijl Berenschot heeft geconstateerd dat de totale apparaatskosten (primair proces en overhead) per inwoner van onze gemeente 24% hoger dan gemiddeld (+/- € 12,3 miljoen). Het gesprek aangaan over nut en noodzaak van ons niveau van dienstverlening en medewerkers wordt vermeden.

Het P-budget, fte’s en de inhuur van externen zijn voor JessLokaal ongrijpbaar. Ook onze antwoorden op onze technische vragen over deze items zijn onvolledig beantwoord. Hierdoor hebben we op dit moment te weinig inzicht en daarom zijn periodieke voortgangsrapportages op deze items noodzakelijk.

Wij verwachten de komende 6 maanden de analyses van de vervolgonderzoeken, zodat we het gesprek kunnen aangaan over nut en noodzaak van ons niveau van dienstverlening en aantallen medewerkers. Wij denken dat er mogelijk besparingen kunnen worden gevonden.

Berenschot Berenschot