Kritisch-constructieve houding bij Algemene beschouwingen

Jess Lokaal nieuws van 08-11-2022

Tijdens de algemene beschouwingen van vorig jaar schreven we, dat we verwachtten dat gemeente Schagen voor grote opgaven zou komen te staan. Opgaven die veel menskracht en geld zouden gaan betekenen. JessLokaal zag toen de begroting als een tussenmoment, de grote opgaven zouden immers nog komen. Hoe graag hadden we in deze situatie ons ongelijk gekregen! We zijn er helaas nog (lang) niet, want de bouw van betaalbare woningen blijft achter en kost onze gemeente vaak geld. Maar ook de alsmaar stijgende zorgkosten, de stikstofproblematiek, klimaatverandering en de toenemende krapte op de gemeentelijke arbeidsmarkt, de structurele achterstanden in het onderhoud binnen het openbaar gebied en het voortdurende tekort aan handhavingscapaciteit zijn dossiers die veel geld en tijd gaan kosten.

Bovenstaande inleiding was onze inleiding van vorig jaar. Met de toenemende problemen waar ons land mee kampt, staat een gemeentelijke organisatie nog meer onder druk. Wij kiezen er uitdrukkelijk voor om ons als partij kritisch-constructief te positioneren. Op een goede manier met al deze problemen omgaan is een grote uitdaging voor de gemeente. Daar willen we graag aan meewerken. Wij zijn een partij die ons graag van alle kanten laat informeren, wij voeren een kritisch maar genuanceerd debat en maken keuzes die we goed kunnen onderbouwen. Niet dom schrappen of belastingen verhogen, dat is de makkelijkste weg.

We willen daarom doorgaan in de lijn waar we al langer voor staan. Een voorbeeld; wij willen de toerist op een eerlijke manier laten meebetalen. Een ander voorbeeld is dat wij onze organisatie herinrichten waardoor we efficiënter gaan werken. Vanuit het rapport Berenschot zijn diverse zaken aangetoond waar wij als gemeente meer geld uitgeven dan vergelijkbare gemeentes. Wij hebben meegewerkt aan een snelle impuls aan de financiële afdeling om meer in control te komen. Deze impuls samen met de voortzetting vanuit het rapport zullen wat ons betreft leiden tot besparingen. Het kan zijn dat dit gevolgen heeft voor ons dienstverleningsniveau en voor onze personeelsbezetting. Want we willen uitdrukkelijk dat onze gemeente niet gaat snijden in leefbaarheid zoals sportvoorzieningen, speeltoestellen en zwembaden. Daarnaast is ons onderhoud van de buitenruimte binnen de gemeente niet op peil en we moeten daarin blijven verbeteren.

De gehele Algemene Beschouwingen is bijgevoegd als document

Lars begrotingsraad 2022 Lars begrotingsraad 2022