189 woningen toegevoegd aan woningvoorraad

Motie JessLokaal " oneigenlijk woongebruik " succesvol

In onze gemeente komt het veel voor dat reguliere woningen worden gekocht voor andere doelen dan reguliere bewoning. De woning fungeert als tweede woning of wordt ingezet voor de verhuur aan toeristen of arbeidsmigranten. Een doorn in het oog van JessLokaal. Het gaat hier o.a. om de zogenaamde 300 spookwoningen waarvan bekend is dat hier niemand staat ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP).

Op 12 november 2019 nam de raad de motie “ Handhaving oneigenlijk gebruik van woningen aan ”. Deze motie, die op initiatief van JessLokaal was ingediend, vraagt om een woonverordening, waarin het college wordt opgeroepen met een sluitend plan van aanpak te komen inzake de handhaving van het oneigenlijk gebruik van woningen.

In het kader van de begroting 2023 heeft JessLokaal verzocht om de voortgang/stand van zaken aangaande dit project. Tot november 2022 hebben de toezichthouders van onze gemeente Schagen  260 woningen gecontroleerd, met als resultaat dat in 189 woningen weer zijn toegevoegd aan de woningvoorraad. De controles ‘oneigenlijk gebruik woningen’ worden in 2023 op dezelfde wijze voortgezet.

Het gaat JessLokaal om het creëren van zoveel mogelijk wooneenheden voor onze inwoners. Wij zijn bezig om zoveel mogelijk mensen een dak boven het hoofd te bieden en wij zien tegelijkertijd dat om ons heen huizen in toenemende mate worden onttrokken aan de woningvoorraad en verhuurd aan toeristen en arbeidsmigranten. JessLokaal vindt dit onacceptabel.

Oneigenlijk woninggebruik Oneigenlijk woninggebruik

Reacties
Reactie: (Jack)
9-11-2023, 19:53
Wat is er precies succesvol, is er al nagegaan of er werkelijk mensen wonen of is het klaar met een inschrijving?