Transformatorstation Sint Maarten: Belangrijke stap bij upgrade van ons elektriciteitsnetwerk

Jess Lokaal nieuws van 22-12-2022

In de raadvergadering van 20 december heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan voor het transformatorstation aan de Sint Maartensweg tussen Sint Maarten en Sint Maartensbrug goedgekeurd. JessLokaal is blij met dit besluit, met de realisatie van dit transformatorstation kunnen weer nieuwe bedrijven en woningen worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

Zowel in de landelijke en lokale media komt het regelmatig voorbij; “ons elektriciteitsnet zit vol”. Dit wordt ook wel netcongestie genoemd.  Daardoor kunnen er maar beperkt bedrijven en woningen worden aangesloten. De eerste bedrijven zijn al verhuisd!

Een deel van de oplossing is het transformatorstation aan de Sint Maartensweg. Hierdoor komt extra capaciteit beschikbaar en wordt het transformatorstation in de stad Schagen (Witte Paal) ontlast. Nieuwe woningen en bedrijven kunnen worden aangesloten, dit helpt ons met de bouw van woningen maar zeker ook de regionale economie. Ook is er meer ruimte voor de duurzame energie die wordt opgewekt door zonneparken en zonnepanelen op de daken van onze huizen.

In eerste instantie viel de bouw van dit “spiegelende” transformatorstation in open landschap de omwonenden rauw op hun dak en zij waren hier niet blij mee. JessLokaal is blij dat na de valse start er  informatiesessies zijn georganiseerd en er nu werksessies zijn met de belanghebbenden waaronder de bewoners om het aanzicht van het gebouw zo goed mogelijk in de omgeving in te passen.

Untitled Untitled