Een goed, gezond en leuk politiek 2023 gewenst.

Het jaar vliegt voorbij...

Een jaar vliegt voorbij, waren we vorig jaar rond deze tijd druk bezig met voorbereidingen voor de verkiezingen en hadden we binnen de gemeenteraad ‘last’ van een incomplete begroting met veel onduidelijkheden. Dat laatste werd althans zo door leden van de raad ervaren. Nu is dat alles ons weer gepasseerd.

In 2022 hebben we de verkiezingen gehad en JessLokaal is gegroeid van 3 leden in de fractie naar 6 leden in de fractie en werd daarmee de 2e partij. Eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat we op eigen kracht 5 zetels hebben behaald, aangevuld met 1 restzetel. Dus er is nog steeds groei mogelijk.

Na de verkiezingen vonden de onderhandelingen plaats met betrekking tot de vorming van een nieuwe coalitie. Op dinsdag 14 juni zijn de nieuwe wethouders benoemd en hebben we afscheid genomen van 3 wethouders, waaronder Joke Kruit van JessLokaal. Haar zetel is ingevuld door Simco Kruijer.

Het jaar 2022 kenmerkt zich door grote onzekerheden, waaronder woningnood en een groot stikstofprobleem. Net deze problematiek in het achterhoofd moest de gemeenteraad een begroting gaan vaststellen. Hoge inflatie, betekent hoge kosten voor de gemeente. Er is een begroting ingediend met een verhoging van de OZB met 9%. We zien, dat er voldoende gemeenten zijn die de OZB met meer hebben moeten verhogen, tot zelfs wel met 30%.

We zijn nu vlak voor de Kerst en zien met enige regelmaat de beelden uit Ter Apel voorbij komen. Nu Sinterklaas weer uit het land is, houden we ons bezig met de aankomende Kerstdagen. De slingers, kerstboom, verlichting en kaarsen staan straks weer in de huiskamers. En zal het in menig huishouden gezellig zijn met visite van bijvoorbeeld (schoon)ouders, kinderen en kleinkinderen.

Maar hoe is dat geregeld voor die mensen die wachten op een (tijdelijke) woonplek? Mensen die wonen in Oekraïne en de Oekraïners die in Nederland wonen, wat missen zij? Hoe is het voor mensen die alleen thuis wonen en geen visite ontvangen. Kortom, kerstmis is een mooie tijd, maar laten we ook samen stilstaan bij die mensen die het helaas zo niet kunnen ervaren.

Vervolgens vieren we Oud en Nieuw, de start van een nieuw jaar. Iedereen vraagt zich af, wat 2023 ons zal brengen. Misschien moeten we dan ook stilstaan bij al datgene wat we al hebben, laten we dat meer gaan koesteren. De tijden gaan veranderen en de welvaart zal zeker niet meer die groeistuipen krijgen, die het in het verleden vele, vele jaren heeft gehad. Dan is het een troost dat we het hier goed hebben. All moeten we ons ook wel eens schamen, dat er nog steeds vele mede burgers dak- en thuisloos zijn en dat de voedselbanken het niet meer aankunnen bijna. Dan realiseren we ons des te meer, dat we als samenleving ook nog voor een grote uitdaging staan, jij bent er toch ook klaar voor?

Ik wens iedereen fijne feestdagen en een goed, gezond 2023 namens het bestuur, fractie en leden van JessLokaal.

Hans Kröger

Hans-Kröger Hans-Kröger