Wet op de lokale politieke partijen in consultatie

Jess Lokaal nieuws van 23-12-2022

Eindelijk lijkt de weg vrij dat ook lokale politieke partijen landelijke subsidie gaan ontvangen. Nu zijn we daar nog niet, maar vanuit de BKV, Jess en JessLokaal hebben we hier altijd op aangedrongen. Donderdag 22 december publiceerde de rijksoverheid het wetsvoorstel en de memorie van toelichting Wet op de politieke partijen. In de wet wordt voorgesteld om in 2024-2027 € 25 miljoen euro beschikbaar te stellen voor subsidie aan decentrale partijen, met als verdeelsleutel € 250 per raadslid.

Uiteraard de vraag waarom dat nu maar voor drie jaar geldig is, want we gaan tenslotte als politiek langer door dan de genoemde periode. Maar dat is simpel uit te leggen omdat het Kabinet alleen incidentele middelen heeft gevonden om dit te financieren, daarom is de regeling voor drie jaar geldig. Dan komt er weer een aardigheidje om de hoek kijken, want na 3 jaar volgt een evaluatie om te bepalen hoe de regeling een vervolg krijgt. Daar staat wel tegenover dat we als JessLokaal open moeten staan over onze financiën, donaties en schulden en deze informatie moeten we dan op onze eigen website publiceren. Laten we dit altijd al doen!

Wij vinden dit eindelijk een bevestiging van al ons werk als lokale partij. Wanneer je als overheid subsidie verstrekt aan politieke partijen, moet je dat doen voor alle politieke partijen is onze mening.

Hebben we dan op 1 januari de genoemde subsidie? Dat natuurlijk nog niet, want ja de Minister is dit van mening, maar de Tweede Kamer en daarna de Eerste kamer moet hierover ook nog iets vinden. Het is al eerder door deze Kamers ‘afgeschoten’. Dus we blijven rustig afwachten….

Wstfriese markt Wstfriese markt
Afbeelding1 Afbeelding1
Schagen stad van boven gezien Schagen stad van boven gezien
Gedempte Gracht van bovenaf gezien Gedempte Gracht van bovenaf gezien