Raad lijkt bang om inwoners mee te laten praten (en dat is zonde).

Jess Lokaal nieuws van 25-01-2023

De gemeenteraad heeft in het Presidium (fractievoorzittersoverleg) besloten dat we het inwoners voorlopig niet makkelijker gaan maken om mee te praten met agendapunten. En dat vinden we allemachtig zonde. 

Punten die op een raadsvergadering komen worden vrijwel allemaal eerst besproken in een Oordeelsvormende Vergadering. Raadsleden hebben alle stukken voor zich maar vormen zich door vragen en discussie een mening richting de raadsvergadering. Er zijn vaak insprekers die zich uitspreken over deze onderwerpen, zowel voor- als tegenstanders. Fijn die spreektijd, maar dat voelde wel erg scheef voor velen. Maximaal 5 minuten spreektijd en aan de discussie mocht niet worden meegedaan.

Dat is gelukkig veranderd. Sprekers mogen nu plaatsnemen in de ring naast de raadsleden en naar de katheder lopen om het woord nog eens te vragen als de discussie aan de gang is. De stap daar naartoe is voor velen te groot. Dat vinden wij logisch, 18 mensen die zitten te discussiëren waar jij je opeens tussen zou moeten mengen. Om deze drempel te verlagen kan er bijvoorbeeld een microfoon voor de mensen worden gezet. Dat vond een meerderheid in het Presidium geen goed idee. Dan zou je er als voorzitter bijvoorbeeld geen grip meer op hebben. Mensen zouden juist te snel het woord pakken. Dit soort ’kleine’ dingen vinden wij echt zonde. Wat voor gastvrijheid geef je af als je laat zien dat je bang bent voor wat een inspreker te zeggen heb. Verlaag de drempels en wees gastvrij, zo kom je juist in gesprek. 

Inspreker Inspreker