Schagen voegt 189 woningen toe aan woningvoorraad

Jess Lokaal nieuws van 13-02-2023

De gemeente Schagen heeft door het aanpakken van woningfraude, ook wel ‘oneigenlijk woninggebruik’ genoemd, inmiddels 189 woning toegevoegd aan de woningvoorraad. Er zijn in totaal 260 woningen onderzocht. De overige 112 woningen zijn nog in onderzoek. Het gaat om leegstaande woningen of woningen die werden verhuurd aan toeristen of arbeidsmigranten. Een prachtig resultaat, vindt JessLokaal. Toch rijzen er vragen over de verdere aanpak van woningfraude binnen onze gemeente.

 

In een reactie op de vragen van JessLokaal geeft de gemeente aan dat er geen preventieve maatregelen zijn om te voorkomen dat er in de toekomst weer zoveel spookwoningen ontstaan. Daarnaast zijn er geen hercontroles als er na een eerste melding geen overtreding is. Wel zijn er jaarlijks hercontroles aan de hand van de Basisregistratie Personen (BRP). Vanuit BRP wordt het overzicht bewaard over wie in welke woning woont.

 

Bij ongeveer 170 van 260 woningen woonden mensen die niet op dat adres stonden ingeschreven en in de overige negentig woningen zijn geen bewoners aangetroffen. In twaalf gevallen werden de woningen recreatief verhuurd, dit gebruik is in tien gevallen beëindigd en deze woningen zijn aan de woningvoorraad toegevoegd. In twee zaken loopt het handhavingstraject nog en in twee gevallen wordt de woning in overeenstemming met het bestemmingsplan gebruikt.

Dakkapel Nachtegaalstraat 7 Dakkapel Nachtegaalstraat 7