JessLokaal positief over burgerberaad " Hoe ziet een leefbare gemeente Schagen er in de toekomst uit "

JessLokaal is voorstander om inwoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen, verenigingen en stichtingen meer bij het lokale beleid te betrekken en een grotere rol toe te kennen. Succesvolle nieuwe vormen van democratie, zoals een burgerberaad, wil JessLokaal inzetten om bestuur en inwoners dichter bij elkaar te brengen.  

De voorgestelde vraag; “ Hoe ziet een leefbare gemeente er in de toekomst uit “ is een prima onderwerp. Leefbaarheid is veelkoppig en vraagt om een veelkoppige aanpak.

In een burgerberaad zoeken burgers samen naar de oplossingen en maken zij zélf het beleid. Begrijpelijk is de angst van bestuurders om inwoners meer vertrouwen te geven, maar de successen die er inmiddels zijn bereikt geven ons vertrouwen in een goed resultaat.

Het voorgestelde beraad voldoet aan de essentiële voorwaarden; 

- een duidelijk en goed geformuleerde vraag, 

- een helder mandaat; De Gemeente Schagen verplicht zich om binnen redelijke termijn na vaststelling van het burgerakkoord (c.q. onderdelen van) in haar beleid op te nemen, dan wel publiekelijk te verantwoorden waarom zij (onderdelen van) het burgerakkoord niet in haar beleid opneemt.

- een duidelijke communicatiestrategie. Deze is niet alleen zowel nodig voor en tijdens het beraad, maar ook nadat de adviezen zijn gepresenteerd aan de politiek. 

- en tot slot zijn er zoveel mogelijk drempels weggenomen, zodat ook echt iedereen mee kan doen, die dat wil.

Het burgerberaad kan het vertrouwen in onze politiek weer wat groter maken. Politiek en samenleving zijn immers bondgenoten in een goed georganiseerd beraad.

G1000-logo-met-wolk 2 G1000-logo-met-wolk 2