Bevorderen acceptatie LHBTIQ+ belangrijker dan zichtbaarheid

Jess Lokaal nieuws van 14-05-2023

In de raadsvergadering van 9 mei diende de PVDA een motie in tot het realiseren van regenboogpaden ter bevordering van de acceptatie en zichtbaarheid van de LHBTIQ+ gemeenschap in de gemeente Schagen. De motie werd aangenomen.

Ook JessLokaal vindt de acceptatie van de LHBTI+ gemeenschap belangrijk en ondersteunde de motie. Een belangrijke vraag die moet worden gesteld is volgens onze partij wel; hoe bevorder je die acceptatie?

Doe je dat door het louter creëren van zichtbaarheid of doe je dat door in te zetten op maatschappelijke bewustwording? Bewustwording komt tot stand juist door de dialoog. Daarom is het goed dat de gemeenteraad het over dit onderwerp heeft. Daarom is het goed dat er tijdens de gemeenteraad wordt ingesproken over dit onderwerp, dinsdag door de heer Laan. Daarom is het goed dat wij binnen de gemeente werken aan een nieuw inclusie-agenda. En daarom is het goed dat wij beleid opstellen en dat wij het blijven hebben over het vergroten van de acceptatie en de veiligheid van de LHBTI+ gemeenschap.

Maar, aldus JessLokaal…. laten we niet inzetten op werken aan alleen zichtbaarheid. Laten we samenwerken met lokale partners, met LHBTI+ organisaties, met het onderwijs, met de wijkteams en met andere welzijnsorganisaties. Laten we de behoeften inventariseren en zorgen dat er structureel aandacht is voor dit onderwerp.

Wij lezen in een evaluatie- en effectiviteitsonderzoek van regenbooggemeenten; Laagdrempelige activiteiten en initiatieven, die beperkt budget vragen, kunnen juist een grote impact hebben: Het uitdelen van regenboogvlaggen aan organisaties brengt het gesprek op gang. Daarmee is direct de zichtbaarheid en bewustwording vergroot. Vragen om acceptatie is meer dan een vlag ophangen en een regenboogpad aanbrengen.

Wij hebben een prachtig regenboogpad in Schagen. Tijd voor een nieuwe stap, aldus JessLokaal. Wij hebben tal van prachtige verenigingen in onze gemeente en er worden fantastische evenementen georganiseerd. Wil men daar een vlag hijsen? Een regenboogvlag aan het gemeentehuis. Kunnen we scholen faciliteren met mooie lespakketten, met vlaggen en met korte lijntjes met gastsprekers? Er zijn nu ook gastsprekers uit onze eigen gemeenten die gesprekken voeren bij sportverenigingen om aandacht te vragen voor hun situatie. Een prachtig initiatief met juist dat waardevolle gesprek.

regenboogpad regenboogpad