Brede steun voor initiatiefvoorstel van JessLokaal

Voortaan een participatielogboek bij bouwplannen.

De gemeenteraad van Schagen gaf tijdens de raadsvergadering van 9 mei brede steun aan het initiatiefvoorstel van JessLokaal met betrekking tot participatie bij woningbouwplannen. Samen met coalitiepartijen CDA & PvdA is het voorstel ingediend. Het voorstel werd met 21 stemmen voor en 5 stemmen tegen aangenomen.

In het initiatiefvoorstel vraagt JessLokaal om een “leidraad participatie” op te stellen. Hierin zijn tips & trics opgenomen, die een initiatiefnemer van een bouwproject als leidraad kan gebruiken hoe hij de buurt erbij kan betrekken. Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk, dat voor de invulling van deze handleiding, er een raadswerkgroep wordt geformeerd. Zo kunnen de verschillende partijen hun input geven over de invulling. Hierna zal de leidraad aan de raad worden voorgelegd. 

Naast een leidraad participatie, vraagt JessLokaal in het initiatiefvoorstel om initiatiefnemers van bouwplannen een partcipatielogboek te laten bijhouden. Door middel van het bijhouden van een logboek, waarin de acties van de initiatiefnemer, de reacties van de buurt en de verwerking van deze reacties worden bijgehouden, krijgt de gemeenteraad veel beter inzicht in het participatieproces. Hierdoor kan de raad haar controlerende taak beter uitvoeren.

Tot slot vraagt JessLokaal in het initiatiefvoorstel om bij projecten met een breed maatschappelijk belang, de Gemeente een nadrukkelijker adviserende rol in te laten nemen. Ondanks het feit, dat de verantwoordelijkheid van het participatieproces bij de initiatiefnemer ligt, vindt JessLokaal dat de gemeente bij dit soort grote projecten nadrukkelijker de regie moet nemen, Hierdoor houdt de gemeente meer grip op het participatieproces, waardoor deze ook sneller doorlopen kan worden.

5C4061BA-2357-4022-B626-DA6AA77FBFFB 5C4061BA-2357-4022-B626-DA6AA77FBFFB