Algemene beschouwingen: "Prioriteren en daadkrachtig bestuur"

Leefbaarheid kleinste dorpen meest onder druk

Hieronder leest u de schriftelijke algemene beschouwingen van JessLokaal. Ingediend voor de raadsvergadering van 11 juli.

Voor de provinciale verkiezingen in maart stemden ruim zes op de tien volwassenen in onze gemeente. Voor de gemeentelijke verkiezingen van vorig jaar was dat ruim vijf op de tien. Wij beseffen dat iedere inwoner naar de stembus krijgen een illusie is, maar wij zien deze cijfers graag omhoog gaan. We moeten concluderen dat in onze gemeente in 2022 minder mensen stemden dan in 2018. Het opkomstcijfer zien wij als een graadmeter van vertrouwen. We moeten waakzijn zijn en blijven voor wantrouwen richting de overheid. Het is aan ons, gemeenteraadsleden en het college van burgemeester en wethouders, om richting het jaar 2024 dat wantrouwen weg te nemen en om te zetten naar vertrouwen.

De politiek is niks waard zonder de organisatie
De politiek krijgt niets voor elkaar zonder kennis en kunde binnen de organisatie, oftewel bij de ambtenaren. Anderzijds komen ambtenaren goed tot hun recht door genuanceerd en daadkrachtig bestuur. We hebben elkaar nodig om de gemeente verder de goede kant op te helpen. We zien veel mensen binnen het gemeentehuis die dezelfde missie hebben als wij en daar hard voor werken. Tegelijkertijd staat de organisatie onder druk. Door krapte op de arbeidsmarkt is het verloop groot en verliezen we daarmee kennis van zaken en ervaring binnen dossiers. De mensen die het vervolgens oppakken, staan niet zelden voor lastige opgaves. Mede omdat er al meerdere mensen op het dossier zaten en er ergernissen zijn bij inwoners, ondernemers en/of andere partijen.

Frustraties bij goedwillende inwoners
Frustraties bij inwoners, ondernemers en andere partijen. Die zien wij teveel. Het baart ons zorgen dat wij dit veel zien bij mensen die juist in goede harmonie willen samenwerken met de gemeente, bij mensen de (vrije) tijd investeren om hun vereniging of buurt vooruit te helpen en iets goed willen doen voor het dorp of voor een ander. Frustratie door politieke keuzes is uit te leggen en daar hebben wij als fractie ook een belangrijke rol in. U mag ons daar aanspreken op onze verantwoordelijkheid. Net zoals we dat bij het college op harde wijze zullen (blijven) doen. Frustraties die voortkomen uit slordigheid, structurele problemen of vermijdingsgedrag zijn niet uit te leggen. Mensen die niet worden betrokken, geen terugkoppeling krijgen of die meerdere keren hetzelfde verhaal moeten vertellen, dienen een uiterste uitzondering te zijn. Dat is nu helaas niet het geval. Als dit voorkomt binnen dossiers of afdelingen, dan vragen wij van het college duidelijke politieke keuzes te maken of vragen daarover richting ons als raad te stellen.

Prioriteren en daadkrachtig bestuur
Bij bouwplannen bestaat sinds vorig jaar een prioriteringslijst. Niet leuk voor de plannen die niet direct worden opgepakt, wel duidelijk en daardoor efficiënter. Uiteindelijk is dat voor iedereen beter. We zijn blij dat het college in de raad van eind juni heeft toegezegd op elk domein met prioriteringslijsten te gaan werken. Maar prioritering zal niet alles oplossen. Er zullen ook dingen zijn die niet gaan lukken. College, dan moeten we ook “nee” durven zeggen. Nogmaals: Wij zien hierin een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het is uw verantwoordelijkheid om ons hierin te betrekken. In 2024 moet dit duidelijk zichtbaar zijn. We zijn dan sneller op de hoogte als zaken niet worden opgepakt. Als we het pas lezen in de jaarrekening 2024 is er hier iets enorm fout gegaan. Als de gemeente zaken onder controle heeft, kan zij een betrouwbare partner zijn. Dan zijn er afspraken te maken en kunnen we ons aan tijdschema’s houden. We zien soms dat zaken snel worden opgepakt. Er lijkt een druk te zijn ontstaan door politiek en/of media en dat is geen goede ontwikkeling voor de organisatie. Mensen moeten kunnen vertrouwen op een toezegging of antwoord en niet pas iets gedaan krijgen wanneer er media aandacht of inspraak in de raad is geweest.

Rekening onderhoud niet doorschuiven naar de toekomst
We steunen het college om miljoenen te investeren in fietspaden, stoepen en wegen. Dit geld is vooral voor onderhoud. We hebben nog steeds te maken met frustratie door beloftes van politici uit het verleden. Dat we nu de keuze maken om te investeren in het onderhoud maakt ons als JessLokaal trots. Dit is nodig om de rekening niet door te schuiven. Als het onderhoudsniveau wegzakt, kost het veel meer om weer terug te gaan naar een aanvaardbaar niveau dan wanneer je het goed onderhoudt. Gemeente Schagen schiet hierin tot nu toe tekort, maar we zien de toekomst positief in met deze kadernota.

Vechten voor zaken die onder druk staan
Helaas kan de gemeente nu eenmaal niet alles oppakken, maar tegelijkertijd mag ons dat nooit onverschillig maken. We zien vooral dat kleine dorpen onder druk staan. Het is goed dat de gemeente meewerkt met huisvesting van de huisartsen in Zijpe, maar het feit dat de huisartsen gaan verdwijnen uit de dorpen baart ons zorgen. Dit staat helaas niet op zichzelf. We blijven vechten om de scholen te behouden in elk dorp met nu nog slechts één basisschool, ook al staat het budget ‘huisvesting onderwijs’ onder druk. De overkoepelende stichtingen gaan over het voortbestaan van deze scholen, maar onze houding en onze daden zijn ook van belang. Woningbouw in elke kern is een ander onderwerp dat ons zorgen baart. Ja, we worden beperkt door zaken als stikstof, bijzonder provinciaal landschap en Natura2000 gebied, maar we moeten blijven zoeken naar woningen die we wel kunnen realiseren. Wat ons betreft is de toeristische impuls in Petten de laatste grootschalige recreatieve ontwikkeling in het kustgebied. Leefbaarheid in de dorpen staat voor ons boven recreatie. We zijn blij met de plannen voor Petten en Callantsoog wat betreft woningbouw, maar we dienen het wel te realiseren. Geen woorden, maar daden. Pas als Petten en Callantsoog noemenswaardige woningbouw erbij krijgen, kunnen zij de toekomst weer écht tegemoet. Servicepunt van de bank nooit gekomen De leefbaarheid staat absoluut het meest onder druk in (kleinere) dorpen. Desalniettemin moeten we overal blijven vechten voor concrete zaken. Er is geen bank meer over in onze grootste kern, de stad Schagen. Er is een servicepunt beloofd namens de ING, maar dat is nog steeds niet gerealiseerd. De fractie van JessLokaal is hiermee bezig. We gaan hier nog meer actie op nemen, want we realiseren ons dat we niet alles bij het college kunnen neerleggen, maar we vragen u wel om ons te helpen als dat nodig blijkt.

Vertrouwen winnen door kwetsbaar te zijn en hard te werken
Wij realiseren ons dat we alleen het verschil kunnen maken als we hard werken met elkaar. Bij deze beloof ik u dat u op ons kunt rekenen. Wij weten niet alles, maar willen ons overal in verdiepen. Bij mensen op bezoek of inwoners uitnodigen bij de fractie, daar bereiken we wellicht niet het grote publiek mee, maar daarmee komen we wel echt in gesprek. We rekenen daarin ook op het college. Juist wanneer u een slechte boodschap hebt, toon u kwetsbaar en ga open en tijdig in gesprek. Op die manier besparen we niet alleen veel frustratie, maar ook tijd en energie. Brieven beantwoorden of gesprekken voeren om wantrouwen of frustratie weg te nemen, kosten veel meer tijd dan wanneer we structureel open en eerlijk in gesprek zijn. Laten we dat met elkaar omarmen.

JessLokaal voorjaar 2023 JessLokaal voorjaar 2023