3 prangende vragen rondom Glasvezel, een overzicht per dorp volgt nog

Jess Lokaal nieuws van 20-09-2023

De afgelopen jaren komen er al meer glasvezel draadjes uit de stoepen. Hoogste tijd om eens een overzicht te geven van vragen die we vaak krijgen. We willen nog een overzicht van vergunde & gerealiseerde trajecten per dorp en wijk. Dit hebben we gevraagd bij het college. Hierbij een uitleg aan de hand van een vraag - antwoordmodel. Wij hebben gebruik gemaakt van informatie vanuit het college en antwoorden op vragen van VVD en JessLokaal.

Die aanbieders scheppen achter elkaar aan. Kan er niet één (gemeentelijke) kabel komen zodat de stoep niet meerdere malen open moet?
Vanuit Europese wetgeving en Nederlandse wetgeving heeft elke Nederlander recht om te kunnen kiezen uit minimaal twee hoogwaardige glasvezelverbindingen. Vanuit deze concurrentie mag elke provider zijn eigen verbinding aanleggen. Het plaatsen van een buis leidt tot hoge kosten voor de gemeente terwijl wij een provider niet kunnen dwingen om gebruik te maken van de buis.

Welke partijen zijn nu in onze gemeente bezig?
Binnen de gemeente worden door Glaspoort (KPN/ABP) en Delta Fiber glasvezelverbindingen gerealiseerd. September 2019 hebben er met beide partijen voorbereidende overleggen plaatsgevonden. Tijdens deze overleggen zijn afspraken gemaakt welke zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst en een BLVC-plan (Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie).

Met beide partijen zijn afspraken gemaakt om te voorkomen dat werkzaamheden gelijktijdig in dezelfde woonkern plaatsvinden. Begin 2023 is de aannemer van Glaspoort, Kodar, gestart met de aanleg in de woonkernen Callantsoog, Petten en Groote Keeten. Vlak daarna is de aannemer van Delta Fiber, Allinq, gestart in de woonkernen Schagerbrug, Sint Maartensbrug en Sint Maarten. Aansluitend zou Kodar starten in Waarland en zou Allinq starten in de kernen Stroet, Tuitjenhorn, Dirkshorn, Burgerbrug, Petten en Callantsoog.

Door een financiële discussie tussen Glaspoort en Kodar zijn de werkzaamheden in Waarland stil komen te liggen. De gemeente heeft daarop snel gehandeld en Allinq een vergunningsaanvraag afgegeven zodat zij konden starten in Waarland. Zo dat ook de inwoners van Waarland snel over glasvezel zouden kunnen beschikken. Na een stop van 6 weken wilde Kodar de werkzaamheden in Waarland weer opstarten. Omdat wij Waarland reeds hadden vergund aan Allinq hebben wij niet toegestaan dat Kodar de werkzaamheden weer ging opstarten.

Conform de afspraken dat er niet gelijktijdig werkzaamheden worden uitgevoerd in dezelfde woonkern. Wel zijn de woonkernen Schagerbrug, Sint Maartensbrug en Sint Maarten inmiddels vergund aan Kodar zodat de continuïteit van de uit te voeren werkzaamheden kunnen worden geborgd.

Als de stoepen weer dicht gaan zien we op plekken de kwaliteit achteruit gaan van sleufbedekkingen of kwaliteit van groen eromheen. Wat doe de gemeente daaraan?

Iedere dag is er toezicht, is er veel contact tussen toezichthouder van de gemeente en de aannemer en er vindt een naschouw plaats wanneer de werkzaamheden gereed zijn. Er is een garantieperiode van een jaar. In deze periode zal de aannemer herstelwerkzaamheden moeten uitvoeren. Na deze periode is de gemeente verantwoordelijk voor de openbare ruimte.

fiber-optic-cable-502894_1280 fiber-optic-cable-502894_1280