Wonen in de tuin van je dochter: JessLokaal is voorstander van premantelzorgwoningen

Op dit moment kan je met een medische verklaring, zonder vergunning in de gemeente Schagen een mantelzorgwoning bouwen, zodat een vriend of familielid van dichtbij intensieve zorg kan verlenen. Maar al zeker 42 gemeenten gaan een stap verder door ook de bouw van premantelzorgwoningen toe te staan. Die woningen zijn bedoeld voor mensen die in de toekomst verwachten dat ze mantelzorg nodig hebben, bijvoorbeeld over tien jaar.

Voor de premantelzorgwoning is geen medische verklaring nodig, maar wel een vergunning. Zo moet de aanvrager iemand zijn die de AOW-leeftijd al heeft bereikt of in een gesprek met de gemeente aannemelijk heeft kunnen maken dat er op termijn mantelzorg nodig is.

Om het toenemend aantal ouderen genoeg zorg en ondersteuning te bieden, staan we voor een belangrijke opgave. Dit vraagt creativiteit en ondersteuning aan vrijwilligers en mantelzorgers. Premantelzorgwoningen passen in bestaand beleid van het creëren van nieuwe initiatieven, die wonen en zorg combineren, om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen en om meer woonheden te creëren.

Veel gemeenten verlenen niet alleen vaker de vergunningen voor premantelzorgwoningen, maar uit onderzoek blijkt dat zeker 30 gemeenten ook bezig zijn met het versoepelen van  woning- of kavelsplitsing.

JessLokaal is hier ook voor: we hebben alle creativiteit nodig op deze moeilijke woningmarkt.

Premantelzorgwoning Premantelzorgwoning