Miljoenen voor wegenonderhoud, wanneer zien we resultaat?

Strijd van de lange adem

Vanuit de begroting houdt de gemeente geld over. We gaan tegelijkertijd miljoenen extra investeren in onderhoud van wegen, stoepen en fietspaden, maar toch daalt ons onderhoudsniveau nog de komende jaren. Die paradox leggen we hier uit.

Politiek gezien heeft onderhoud van wegen, fietspaden en stoepen topprioriteit. dit geldt niet alleen voor ons, maar gelukkig gaat de coalitie hier ook vol voor. We gaan namelijk het budget verhogen van ‘beheer kapitaalgoederen in de buitenruimte’. In 2019 was dit budget nog €8 miljoen. Voor 2024 zal dit bedrag €12.4 miljoen euro zijn en in 2027 is dit bedrag gegroeid naar  jaarlijks €18.5 miljoen.

Als we deze stappen niet zetten, zal het gevolg zijn, dat er niet wordt voldaan aan het minimale onderhoudsniveau ‘C’. Beheersing van het risico kan, door versneld in te groeien naar een adequaat benodigd budget in 2027. De afgelopen jaren zijn er stappen gezet om inzicht te krijgen in welke budgetten er nodig zijn. Hoe meer inzicht we hebben gekregen, hoe hoger het bedrag is geworden. Daarbovenop hadden we te maken met de inflatie en overname van wegen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Het budget voor onderhoud is dus  pas in balans bij jaarlijks €18.5 miljoen euro. Zolang we gemiddeld geen €18.5 miljoen euro hebben, kunnen we niet alles aanpakken wat nodig is om op een goed onderhoudsniveau te blijven. Wij blijven strijden voor het op orde brengen van het onderhoud. Dit is een lang en taai gevecht. Onderhoud wegen, stoepen en fietspaden moet politiek topprioriteit blijven. Als we er niet bovenop zitten, zakt het onderhoudsniveau nog verder weg en kost het uiteindelijk veel meer geld om weer tot een aanvaardbaar niveau te komen. Wij blijven ervoor strijden.

 

Groote Keeten onderhoud Groote Keeten onderhoud