Grondbeleid: We houden alle opties open!

JessLokaal akkoord met nota grondbeleid

Tijdens de raadsvergadering van 31 oktober heeft de gemeenteraad van Schagen ingestemd met de nieuwe nota grondbeleid. Volgens JessLokaal wordt met dit document de keuze gemaakt om alle opties en vormen van grondbeleid open te houden.

In de nota grondbeleid wordt de keuze voor situationeel grondbeleid verder toegelicht. In de nota staat verwoord dat verschillende situaties, om verschillende vormen van grondbeleid vragen met de daarbij behorende instrumenten. In projecten met een groot maatschappelijk belang, wil de gemeente een actieve rol innemen, terwijl andere projecten wat meer aan andere partijen kunnen worden overgelaten.

Ondanks dat JessLokaal voor maatwerk is en het college de keuze voor situationeel grondbeleid begrijpt, was er toch een aantal kritiekpunten:
- Het grondbeleid is te breed geformuleerd. Het is voor de raad niet inzichtelijk geworden voor welke instrumenten en vormen van grondbeleid de gemeente niet heeft gekozen.
-In het stuk staat aangegeven dat het grondbeleid moet bijdragen aan de doelen en ambities van de gemeente op o.a.: Woningbouw, duurzaamheid, economie en leefbaarheid. Uit de beantwoording van de wethouder werd niet duidelijk aan welke concrete doelen en ambities dit beleid moet bijdragen. JessLokaal snapt dat dit ook moeilijk te formuleren is en vindt dat dit stuk dan ook niet in deze nota thuishoort.

Nadat er amendementen werden aangenomen van het CDA en de VVD over het proces van de residuele grondwaarde berekening en het voorleggen van begrotingswijzigingen binnen het grondbeleid aan de raad, werd het voorstel unaniem aangenomen door de raad.

 

 

 

 

E166332D-6A82-4B7A-8271-7F839CA40632 E166332D-6A82-4B7A-8271-7F839CA40632