Miljoen voor onderwijshuisvesting is broodnodig begin

Eerder rapport spreekt over tekort van 16 miljoen euro

Gelukkig ging de raad mee met ons voorstel om een miljoen extra te reserveren voor onderwijshuisvesting. ”Een miljoen voor dertien scholen, gaat natuurlijk niet voldoende zijn” zei Richard Winter, schoolbestuurder bij Stichting Surplus in het Noord Hollands Dagblad (02-11-’23). Terecht stelt JessLokaal. Dit miljoen konden we als broodnodig begin toevoegen aan Reserve Onderwijshuisvesting omdat er een batig saldo overbleef voor 2024. In de volksmond heet dat winst. Maar wat is winst waard als je de basis niet op orde hebt? 

Het college kwam dit voorjaar met een rapport waaruit bleek dat er op de lange termijn een tekort is van 16 miljoen voor onderwijshuisvesting. Er ligt nog geen plan op de lange termijn en dus ook geen dekking. JessLokaal vind dat je dan tijdens een begroting moet laten zien waar je tekorten liggen en het geld moet reserveren. 

Jammer dat onze coalitiegenoot CDA er niet in meeging. Wim Vonk stelde dat we als gemeente af wilde van verschillende potjes en pas geld wilde reserveren als er een plan ligt. Dan gaan we vanuit de Algemene middelen dekken. Lars Dignum, fractievoorzitter van JessLokaal zegt daarover: ”Als we weten dat het tekort 16 miljoen is en we weten dat we dit willen oplossen, begroot het dan ook.” JessLokaal vond de houding van CDA koren op de molen van D66 & VVD. Zij riepen dat de OZB niet geïnd hoeft te worden omdat ”De geld tegen de plinten klotst” aldus Frans Jansen van D66. Verkeerde beeldvorming volgens JessLokaal. We hebben onwijze achterstanden binnen onderwijshuisvesting en op gebied van wegen, stoepen en fietspaden. Daarop dienen we te investeren.

School-Dia-0 School-Dia-0