Koersvast 2024 in

Een beschouwing van fractievoorzitter Lars Dignum

Als fractievoorzitter mag ik in de week voorafgaand aan Kerst een tussenbalans opmaken. Ik geef direct toe: dat vind ik als politicus lastig om te doen. Ruim 9 jaar terug heb ik mij aangesloten bij JessLokaal (toen nog JESS). In de loop der jaren mocht ik steeds meer voor die partij betekenen en ben ik me ook meer en meer gaan inzetten. Op dit moment is het raadlidmaatschap veruit mijn tijdrovendste hobby. De afgelopen maanden ben ik er gemiddeld 6 dagen in de week mee bezig. Met name in de avonduren, weekenduren en af en toe is er tussendoor ook nog wel iets. 

Vol overtuiging zet ik me in als raadslid, om te zorgen dat onze gemeente een leefbare gemeente is en blijft. Toen ik bij de partij kwam leefden we in een gemeente waar nauwelijks gebouwd werd, er waren bezuinigingen  op sportverenigingen en bibliotheek. Ook de toestand van de wegen liet zeer te wensen over. Provincie Noord-Holland hanteerde strenge bouwregels en jongvolwassenen om me heen zag ik vertrekken naar Alkmaar, Langedijk of verderop.

Trots ben ik, dat er tegenwoordig in bijna elk dorp een hijskraan te zien is en op de mooie plannen die er liggen. We hebben nog geen extreem hoge OZB-verhogingen door hoeven voeren alsmede grote  bezuinigingen op voorzieningen (zoals bij buurgemeenten wel het geval is). Maar bovenal ben ik heel trots op onze actieve vereniging JessLokaal. Een club van 6 raadsleden, steunfractie, wethouder en bestuur die met velen het gesprek aangaan. Luisteren wat de zorgen zijn en daarop acteren. Niet passief de raadsvergadering volgen, maar proactief op de zaken afgaan. We bezoeken regelmatig een dorp of een wijk, dat geeft mij positieve energie.

Maar hoe meer ik bezig ben met het raadswerk, des te meer zorgen ik heb. Hoe zorgen wij ervoor,  dat we alle opgaven voltooien in combinatie met draagvlak. De energienetten zitten vol, hoe houden we bedrijfsleven hier? De wegen in Schagen zijn nog steeds in slechte staat en we hebben letterlijk lekkende schoolgebouwen. Daar schaam ik me voor, maar motiveert tegelijkertijd om te blijven knokken. In 2024 gaan we er weer voor zorgen dat er meer geld (naar onderhoud) van wegen en fietspaden en de scholen gaat. Daarbij moeten we ook streng zijn op andere plannen, want we blijven op de portemonnee letten. Niet altijd leuk, wel broodnodig. We blijven koersvast in 2024. Hoewel ik een hekel heb een politici die dingen beloven, durf ik dit wel toe te zeggen. 

Fijne kerst en een goed 2024!
Fractievoorzitter Lars Dignum

JESSLokaal 2021 (39) JESSLokaal 2021 (39)