Gespleten fractie over ambulante vishandel

JessLokaal maakt er een vrije kwestie van.

De ambulante visboeren mogen voortaan twee dagen per week naast het Makado een standplaats innemen, dat heeft het college van de gemeente Schagen besloten in het nieuwe standplaatsenbeleid. Een motie van Groenlinks om de visboeren vijf dagen op de oude locatie naast het Makado te laten staan, haalde het niet. JessLokaal stemde met twee stemmen voor en vier stemmen tegen de motie. Een andere motie van Groenlinks om de vergunningsduur te verhogen naar twaalf jaar, werd aangehouden.

 

Binnen de fractie van JessLokaal zijn er verschillende geluiden te horen over de locatie van de viskramen en over het aantal dagen dat zij waar mogen staan. Waar voor de een een viskraam twee dagen naast het Makado voldoende is, vindt een ander fractielid de ambulante vishandel naast het Makado voor vijf dagen een aanvulling op het aanbod in Schagen. Over de alternatieve locatie op de Langestraat bij de drie supermarkten is ook geen eenduidig standpunt te vormen. De locatie heeft een gunstige ligging vlak bij drie grote supermarkten en kan daarom winstgevend zijn. Tegelijkertijd kan het de verkeerssituatie op de Langestraat en de parkeerplaats bij de supermarkten onveiliger maken. Vanwege deze verschillende afwegingen binnen de fractie is er besloten om er vrije kwestie van te maken.

 

De tweede motie, om de vergunningsduur van de standplaatshouders naar 12 jaar te brengen, werd aangehouden. Met de motie wordt geprobeerd om de terugverdientijd voor de investeringen van de standplaatshouders beter te faciliteren. In het advies van het college om de motie te ontraden, werd er verwezen naar jurisprudentie over een soortgelijk besluit in Gelderland. Tijdens de gemeenteraadsvergadering werd het voor de fractie pas duidelijk dat dit besluit van de rechtbank in hoger beroep ongeldig is verklaard. Het college kon staande de vergadering geen duidelijkheid geven of dit een fout was in het advies. Fractievoorzitter Lars Dignum deed daarom het verzoek aan Groenlinks om de motie aan te houden. Nadat de andere fracties deze oproep ondersteunden besloot Groenlinks de motie aan te houden.

 

 

IMG_0032 IMG_0032