Ieder kind verdient gelijke kansen. Een belangrijk ideaal, maar tegelijkertijd – helaas - ook een utopie. Dat betekent niet dat we daarom maar moeten wegkijken. Het is aan de politiek om besluiten te nemen die dit ideaal nastreven. Om die reden stelden wij een amendement op om de maximale duur van een sociaal medische indicatie (SMI) van 6 naar 12 maanden te wijzigen. Samen met de PvdA, D66 en GroenLinks dienden wij dit amendement in en de raad stemde unaniem met onze wijziging in.
De kosten voor jeugdhulp stijgen al jaren en de verwachting is dat dit nog een tijdje zo doorgaat. JessLokaal is voor vroegtijdige, preventieve, goede zorg om escalatie van problemen te voorkomen en duurdere zorg te vermijden. De SMI is zo’n preventieve maatregel. Wijkconsulenten en andere professionals kunnen met onze wijziging een indicatie van maximaal een jaar afgeven. Met hun professie en hun ervaring schatten professionals in wat het beste is voor de genoemde kinderen en hun ouders.
Een SMI is een vergoeding voor kinderopvang op basis van een sociaal medische indicatie. Een ouder heeft een lichamelijke, zintuiglijke, verstandelijke of een psychische beperking en een professional heeft vastgesteld dat kinderopvang noodzakelijk is voor een gezonde ontwikkeling van een kind. We praten over kinderopvang, wanneer een ouder bijvoorbeeld GGZ-dagbehandelingen nodig heeft voor de behandeling van een depressie, wanneer een ouder een auto-ongeluk heeft gehad of wanneer een ouder chemotherapie heeft en deze ouders geen recht hebben op kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst.
Onze wijziging maakt het mogelijk om kwetsbare ouders langer te ontlasten en om kwetsbare kinderen in schrijnende situaties langer een sterke basis en een veilige leefomgeving in een professionele omgeving als de kinderopvang te bieden.